Kálmán Rudolf-díjat kapott Gerencsér László, a SZTAKI tudományos tanácsadója

2021. október 8-án „Beauty of Stochastics” címmel tartott szakmai workshopot a SZTAKI Gerencsér Lászlónak – a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos tanácsadójának – 75. születésnapja alkalmából

Az egésznapos programon előadást tartott Bokor József, a SZTAKI tudományos igazgatója, Csáji Balázs Csanád, a SZTAKI tudományos főmunkatársa, valamint Gyöngy István (University of Edinburgh), Györfi László (BME), Håkan Hjalmarsson (KTH), Michaletzky György (ELTE) és Rásonyi Miklós (Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet). Az előadások Gerencsér László kutatási területeihez kapcsolódtak, és a rendszer identifikációról, kísérlettervezésről, szűrésről, valószínűségszámításról, folyamatok keveréséről, és a gépi tanulásról szóltak. Az esemény az EPIC Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ támogatásával valósult meg, szervezői Rásonyi Miklós (Rényi Intézet), Gerencsér Balázs (Rényi Intézet) és Csáji Balázs Csanád (SZTAKI) voltak.

Gerencsér László a rendezvényen a SZTAKI legmagasabb kitűntetésében, Kálmán Rudolf-díjban részesült, amit Monostori László, a SZTAKI igazgatója és Bokor József, a SZTAKI tudományos igazgatója adtak át. Gerencsér László egyetemi diplomáját és egyetemi doktori fokozatát az ELTE TTK matematikus szakán szerezte. Ezt követően az MTA Matematikai Kutató Intézetbe nyert felvételt, ahonnan  az MTA SZTAKI-ba került. Ott 1998 és 2011 között vezetője volt az általa alapított Sztochasztikus Rendszerek Kutatócsoportnak. 

1988 és 2001 között vendégprofesszor volt a kanadai McGill Egyetemen (Montreal, Quebec), 1997 és 2001 között pedig Széchenyi Professzori Ösztöndíjasként oktatott az ELTE TTK Valószínűségelméleti és Statisztika Tanszékén. 1998 és 2004 között a SIAM Journal of Control and Optimization, 2001 és 2004 között pedig az IEEE Transactions on Automatic Control folyóiratok szerkesztőbizottsági tagja volt.

Az MTA doktora címet 2000-ben kapta meg. 2010-ben a Budapesten rendezett 19th International Symposium on Mathematical Theory of Networks and Systems konferencia nemzetközi programbizottságának elnöke volt.  A Bolyai János Matematikai Társulat (BJMT) Alkalmazott Matematikai Szakosztályának elnöke (2009-2021), az Alkalmazott Matematikai Lapok főszerkesztőhelyettese (2016-), az MTA III. Matematikai Tudományok Osztálya Doktori Bizottságának tagja (2016-). A HU-MATHS-IN SZTAKI csoport tagja 2016 óta.

A díj névadója, a 2016-ban elhunyt Kálmán Rudolf villamosmérnök és feltaláló, aki a második világháború elől 1943-ban családjával gyerekként az Egyesült Államokba menekült, és ott telepedett le. Kálmán 1954-ban végzett az MIT-n, PhD fokozatát 1957-ben szerezte a Columbia Universityn.. A legmagasabb amerikai kitüntetések és nemzetközi elismerések mellett is büszke volt magyar akadémiai tiszteleti tagságára, valamint az SZTAKI-val való kapcsolatára, ahol több előadást tartott, haláláig szobája volt.

Kép: balról jobbra, Bokor József, a SZTAKI tudományos igazgatója, Gerencsér László, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos tanácsadója és Monostori László, a SZTAKI igazgatója. Fotó: Márkus Zsolt