Kalandos időutazás a digitális múltban

2016. április 4-8 között idén is megrendezésre kerül a Digitális Témahét , amikor a digitális eszközöké a főszerep az iskolákban. A program alapvető célja a diákok digitális kompetenciáinak, a ma már nélkülözhetetlen kompetenciák fejlesztése. Idén, a programban résztvevő több mint 500 iskola mellett intézetünk is kalandos informatikai időutazásra várja az érdeklődő diákokat és tanáraikat.

A digitális eszközhasználat nem a távoli jövő, hanem a mindennapjaink szerves része. A mai 18 évesek 7 évvel fiatalabbak a világhálónál, 5 évvel fiatalabbak az Intel Pentium processzornál, egyidősek a Google-lel, a Bluetooth-szal és az első iMac-kel. Éppen ezért hívta életre az Emberi Erőforrások Minisztériuma a digitális pedagógia elterjesztése és a digitális készségek fejlesztése céljából a Digitális Témahetet 2016. április 4-8. között.

Digitális eszközökkel a megértésért

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) koordinálásában megvalósuló programhoz csatlakozó iskoláknak és kutatóintézeteknek lehetőségük nyílik az általuk választott témákat digitális eszközökkel és módszerekkel feldolgozni. A részt vevő szakemberek oktatói tapasztalatokkal, a tanulók élményekkel, az intézmények pedig értékes eszközökkel gazdagodhatnak.

Kalandos időutazás a SZTAKI-ban

Mivel intézetünk is felelősséget vállal a jövő generációinak a digitális világra való felkészítésében, ezért büszkén nyújtunk támogatást a program megszervezéséhez. Muzeális gyűjteményünk segítségével a digitális múltban tett kalandos időutazásra várjuk az érdeklődő diákokat Lágymányosi utcai épületünk aulájába.

A 45 perces tárlatvezetésen 1946-1986 között készített számítógépeket ismerhetnek meg a látogatók, miközben az alábbi témák kerülnek majd elő:

  • aktív eszközök: relék, elektroncsövek, tranzisztorok, integrált áramkörök, mikroprocesszorok,
  • adattárolási elvek: mechanikus, mágneses, elektromos, optikai,
  • adatátviteli csatornák: a telextől a mobilig,
  • a számítógépek méretei: a teremtől a karóráig,
  • a képernyők fejlődése: a szkópcsőtől az LCD-ig.

Javasolt korosztály: 6-12. évfolyam.

Április 4-8. között naponta az alábbi időpontokban tervezünk bemutatást, de ez igény esetén módosulhat: 11:00-11:45, 12:00-12:45, 14:00-14:45, 15:00-15:45.

További informáci ó eLearning Osztályunk munkatársaitól kérhető az alábbi email címen.

A felkészüléshez ajánljuk az MTA SZTAKI eLearning Osztálya által készített GUIDE@HAND Budapest okostelefonos alkalmazás letöltését és a „ Séták ” menüben a „ Kalandos időutazás a múltban ” című virtuális séta megtekintését. A múltbeli kalandozás után minden csoportnak azt javasoljuk, hogy visszatérve folytassa az időutazást 1986-tól 2016-ig! Mindenkit sok szeretettel várunk!

Az eseményről készült videó itt visszanézhető.