József Attila életét dolgozza fel legújabb interaktív irodalmi sétánk

Interaktív irodalmi sétával kapcsolódott be a június 20-i Múzeumok Éjszakája programsorozatba Ferencváros Önkormányzata A hivatal megbízásából a  Petőfi Irodalmi Múzeum  (PIM) és az  MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének  közreműködésével készíttetett hangos vezetett séta József Attila életének néhány, a kerülethez kapcsolódó helyszínére kalauzolja el az érdeklődőt.

Az érdeklődők számára az MTA SZTAKI eLearning Osztálya  által fejlesztett GUIDE@HAND Budapest mobil alkalmazás teszi lehetővé a József Attila Ferencvárosban emlékséta helyszíneinek megismerését. Az applikáció legnagyobb előnye, hogy a számos érdekességet tartalmazó séta egy okostelefon segítségével bármikor megismételhető, az alkalmazás és a séta letöltése után internetes kapcsolat sem szükséges hozzá. A mobilon a séta alatt a tájékozódást egy interaktív Budapest-térkép könnyíti meg, amelyen az útvonal és az egyes állomások jelennek meg. A séta során elhangzó idézetek szövege a telefon képernyőjén is elolvasható. A bejárt helyszíneket a program rögzíti, így a séta bármikor megszakítható és visszatéréskor könnyedén folytatható.

A séta alatt József Jolán „ József Attila élete ” című életrajzi regényéből választott részletek, József Attila versei, valamint a helyszínek történetéhez kapcsolódó háttér-információk és archív multimédia elemek segítenek a költő gyermekkorának megidézésében. A versek, helytörténeti és életrajzi szövegek Latinovits Zoltán, Holl Zsuzsa, Bakos-Kiss Gábor színművészek és Horváth Kristóf (Színész Bob) hangján szólalnak meg.

Az interaktív sétát tartalmazó GUIDE@HAND Budapest mobil alkalmazás ennek a linknek a segítségével tölthető le. Az alkalmazás sétalistájában a „ József Attila Ferencvárosban című sétára kattintva indítható el az interaktív irodalmi élmény.