Honnan tudja a kereső, hogy egy oldal mennyire megbízható?

Augusztus 6-án, 14:00-kor folytatódott a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának zárt, kizárólag labortagoknak szóló MMDS meetup-sorozata, ami Jure Leskovec, Anand Rajaraman és Jeff Ullman Mining of Massive Datasets című könyvét dolgozza fel, fejezetről-fejezetre. A meetup-sorozatot a laboratórium munkatársai, Bergmann Júlia, Horváth Dániel, Illényi Zsófia és Zeleny Klaudia rendezik.

A Link Analysis című fejezettel foglalkozó, virtuális meetupon arról volt szó, hogy a nagy keresőmotorok, például a hatékonyságban egyelőre verhetetlen Google hogyan osztályozzák a találatként regisztrált oldalak hitelességét. Miként rendezik sorba az eredményeket, detektálják a spameket, illetve miként kezelik az olyan gyűjtőoldalakat, amik hasznos linkeket sorakoztatnak fel, de látszólag veszélyes tartalomnak tűnhetnek.

Az előadást a SZTAKI kutatója és az EPIC InnoLabs Kft. adattudósa, Bergmann Júlia tartotta. Kitért az értékelés mátrixformulájára, az úgynevezett Flow modellre, a rangsorolási pontszámok eloszlására, és példákon demonstrálta ezek gyakorlati működését. A meetup-sorozat alapjául szolgáló könyv ingyenesen elérhető ezen a linken.

Júlia a mesterképzésének végén kezdte a munkát a SZTAKI-ban, azóta számos tudományos kutatási feladatnak és iparági projektnek volt résztvevője vagy vezetője. Doktori tanulmányainak az elején kezdett el mélyebben foglalkozni adattudománnyal és azon belül a big data módszerek feltérképezésével. Az MMDS meetup-sorozatot egyrészt azért tartja fontosnak, hogy minél többen megismerkedjenek a témával, másrészt magának is jó lehetőség elmélyíteni az ismereteket és utánajárni a részleteknek.

„A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia kutatójaként elsősorban a transzfer tanulás és a megerősítéses tanulás területekkel foglalkozom. A mély tanulás előretörésével egyre nagyobb és nagyobb modelleket szeretnénk tanítani így egye több adatra van szükségünk. Ezért kezdtem el foglalkozni a Big Data tudományterülettel, elsősorban a mély tanulásra koncentrálva” – mondta Horváth Dániel, a laboratórium kutatója és munkatársa, a meetup társszervezője.

A meetupról korábban itt írtunk. Bergmann Júlia a 2021-es Forbes Women's Summit vendége volt, szerepléséről ide kattintva lehet részleteket megtudni.

Kép: Unsplash