Érdemes-e öngólt rúgni az utolsó percben? A 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezőinek manipulálhatósága

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének utolsó játéknapján – az első nyolc játéknapon játszott mérkőzések már ismert eredményei mellett – megtörténhet, hogy Bulgária pótselejtezőbe jut a Luxemburg elleni 1-1-es döntetlennel, miközben egy 1-0-ás győzelem a kieséséhez vezetne. Csató László, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos munkatársának írása a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezőinek manipulálhatóságáról.

Hírhedt mérkőzések a labdarúgás történetéből

Mind a nézőközönség, mind a lebonyolításért felelős szervezetek számára talán a legkínosabb esemény, ha egy sporteseményen a játékosok a „természetes” elvárásokkal szemben viselkednek, például azért, mert valamilyen okból nem érdemes győzniük.

Az 1982-es labdarúgó-világbajnokság NSZK – Ausztria találkozóját a spanyolországi Gijónban játszották 1982. június 25-én. A 10. percben az NSZK vezetést szerzett, ezt követően néhány erőtlen támadási kísérletet leszámítva semmi érdemleges nem történt a mérkőzésen. Az 1-0-s nyugatnémet győzelem ugyanis mindkét csapat továbbjutását jelentette, így egyikük sem volt érdekelt abban, hogy különösebb erőfeszítést tegyen annak megváltoztatásáért.

1994. január 27-én Barbados és Grenada játszott az 1994-es karibi kupa selejtezőjén, ahol Barbadosnak legalább két góllal kellett nyernie ahhoz, hogy Grenada helyett továbbjusson. Döntetlen esetén hosszabbítás következett, az ott rúgott gólok pedig duplán számítottak. Barbados 2-0-ás vezetésekor a 83. percben Grenada szépített, a barbadosi játékosok pedig néhány támadási kísérlet után belátták, inkább érdemes döntetlenre játszaniuk, mert ekkor a hosszabbításban több idejük marad az akkor már egyetlen hiányzó gól megszerzésére. A 87. percben egy szándékos öngóllal meg is teremtették ennek feltételeit. Természetesen Grenada is gyorsan felismerte, hogy bármelyik kapuba lőtt góllal továbbjut, ezért a hátralevő pár percben Barbadosnak két irányba kellett védekeznie. Végül a 2-2-es döntetlent követő hosszabbításban Barbados megszerezte a kvalifikációhoz szükséges – immár egyetlen – gólt, ezzel továbbjutott. Az alábbiakban egy, a fentiekhez hasonló esemény lehetőségét vázoljuk.

Egy botrány fenyegető árnyéka?

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtező mérkőzéseiből még két játéknap van hátra, melyeket 2017. október 5. és 10. között rendeznek. Ezen mérkőzések eredményeinek megfelelő alakulása esetén előfordulhat, hogy az október 10-én játszandó Bulgária-Luxembourg mérkőzésen az 1-0-ás győzelem a bolgárok kieséséhez vezet, egy 1-1-es döntetlennel azonban részt vehetnek a pótselejtezőn, tehát érdemes lehet az utolsó percben öngólt véteni.

fifa

A háttér

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőin résztvevő 54 válogatottat kilenc, hatcsapatos csoportba osztották. A sorozat végén a kilenc csoportelső automatikusan kijut a világbajnokságra, míg a nyolc legjobb csoportmásodik között oda-visszavágós pótselejtezőt játszanak. A kilencedik csoportmásodik kiesik.

A csoportmásodikak összehasonlításakor azonban nem veszik figyelembe a csoport utolsó, hatodik csapata ellen elért eredményeket. Ezért a csoportmásodikak – amennyiben ezt a pozíciójukat nem veszítik el – abban érdekeltek, hogy olyan csapatot „juttassanak” az utolsó helyre, aki ellen viszonylag gyenge eredményt értek el az otthon és idegenben lejátszott két mérkőzésen.

Ezért a „trükk” a következő: Bulgária a döntetlennel ugyan két pontot veszít a saját csoportjában, de ezzel Luxemburg helyett Fehéroroszország lenne az utolsó, márpedig Fehéroroszország otthon legyőzte Bulgáriát, Luxemburg viszont vereséget szenvedett, így a csoportmásodikak rangsorában Bulgária mégis előrébb kerül.

A megvalósítás

A csoportkör eddigi nyolc játéknapjának eredményei ismertek. A maradék két játéknap mérkőzéseinek eredményét úgy választjuk meg, hogy előálljon a manipulációra alkalmas helyzet. Ebből a szempontból elsősorban az A csoport kritikus, ahol Bulgária és Luxemburg szerepel, itt néhány meglehetősen alacsony valószínűségű (de nyilván nem lehetetlen) eredményre van szükségünk. A részletek a hivatkozott tanulmányban megtalálhatók. Ezután belátható, hogy – a többi mérkőzés eredményének változatlansága esetén – Bulgária egy Luxemburg elleni 1-0-ás győzelemmel a legrosszabb, kilencedik csoportmásodikként kiesik, ezzel szemben az 1-1-es döntetlennel elérheti a hetedik helyet ezen a listán, így Montenegró helyett részt vehet a pótselejtezőn.

További megfontolások

A 10. játéknap utolsó mérkőzéseit (többek között Magyarország és a Feröer szigetek összecsapását) a Bulgária – Luxemburg találkozóval azonos időpontban, 2017. október 10-én 20.45 perces kezdéssel rendezik. Emiatt Bulgária számára kockázatos lehet az utolsó percben öngólt véteni, amennyiben a többi mérkőzés végeredménye még nem ismert. A hivatkozott műhelytanulmányban megmutatjuk, hogy két, korábban lejátszott mérkőzés eredményének egy-egy góllal történő módosítása (és az utolsó két játéknap fiktív eredményei) mellett Bulgária számára domináns stratégiává tehető a Luxemburg elleni döntetlen, azaz a győzelemmel garantáltan kiesik, döntetlennel viszont megőrzi a pótselejtezőn való részvétel lehetőségét.

Összegzés

A fent leírt hipotetikus eset bizonyos szempontból a bevezetőben említett mindkét példánál súlyosabb. Az 1982-es NSZK – Ausztria mérkőzésen a két csapat számára csak a támadásra való ösztönzés hiányzott, öngólt egyiküknek sem kellett rúgnia a továbbjutáshoz. Barbados és Grenada 1994-es találkozója pedig nem érintett hátrányosan harmadik válogatottat, aki joggal tiltakozhatott volna a szabályok manipulálhatósága miatt. Ráadásul Luxemburg is jobban jár a döntetlennel, mint egy vereséggel, hiszen ezzel előrébb lép csoportjában

A probléma megoldása kézenfekvő: a csoportok közötti összehasonlítást nem szabad a csoporton belülitől eltérően szabályozni. Ekkor egyetlen csapat sem kerülhet előnybe másokkal szemben a saját csoportjában elért rosszabb teljesítménnyel.

Forrás: Csató, L. (2017): 2018 FIFA World Cup qualification can be manipulated. Corvinus Economics Working Papers 2017/6. http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/3053/