Elhunyt Kálmán Rudolf

2016. július 2-án, életének  86. évében, a rák betegséggel folytatott több éves küzdelme után elhunyt Kálmán Rudolf, a rendszertudomány matematikai alapjainak megalkotója, aki a legmagasabb amerikai kitüntetések és nemzetközi elismerések mellett is büszke volt magyar akadémiai tiszteleti tagságára, valamint kapcsolatára intézetünkkel, ahol a mai napig szobája volt.

Kálmán a második világháború elől családjával gyerekként az Egyesült Államokba menekült és ott telepedett le, így ott tanulhatott az akkori matematikai-műszaki világ nyugati parti úttörői között. 1953-ban végzett az MIT-n, majd a Stanford és a Floridai Egyetemeken tanított, 1973 óta a Svájci Szövetségi Műszaki Főiskola professzora volt.

A navigációs rendszerek matematikai tervezésének fejlesztése során dolgozta ki a ma már a nevét viselő Kalman-szűrőt. Ez egy matematikai módszer, amely a mérési hibák kiszűrésére alkalmas. A szűrőt 1963-ban az ember nélküli amerikai Hold-szondánál alkalmazták először, és azóta is az űreszközök irányításának általánosan használt eleme. Napjainkban használatos a meteorológiai előrejelzések, a GPS, a célkövető radarok, de például közgazdasági idősorok számításánál is. Kutatási területei közé tartozott még az irányítás-, a hálózat- és az információelmélet, a matematikai statisztika, a variációszámítás és a nemlineáris dinamikus rendszerek. 

Több neves külföldi akadémia dísztagsága mellett Kálmán intézetünl tanácsának is tagja volt, Magyarországon kutatószobát is tartottak fent számára. 1976 óta a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja volt, 1985-ben elsőként kapta meg a rendszerek általános megismerését szolgáló munkájáért a Kanzo Inamori által alapított Kiotó Díjat, 2008-ban az amerikai mérnöki akadémia Charles Stark Draper-díját, amelyet a mérnöki Nobel-díjként tartanak számon. 2009-ben Barack Obama amerikai elnöktől vehette át az Egyesült Államok legfontosabb tudományos elismerését, a Nemzeti Tudományos Érmet.