Elhunyt Gary Balas, intézetünk Tudományos Tanácsadó Testületének tagja

Sajnálattal tudatjuk hogy Gary Balas professzor, az MTA SZTAKI Tudományos Tanácsadó Testületének tagja, a Magyar Mérnökakadémia tagja ez év november 12-én 54 éves korában elhunyt.

Gary Balas professzor az irányításelmélet és annak repülésdinamikai alkalmazásaiban végzett világszerte elismert munkát. Az elmélettől az alkalmazásokig, a korszerű módszerek algoritmusaitól a MATLAB Robust Control és Linear Parameter Varying Systems Toolbox-ok kidolgozásáig igen színes és a szakmai közösség számára nélkülözhetetlen munkát végzett.

Gary Balas professzor szoros kapcsolatot tartott a magyar kutatókkal és különösen a SZTAKI-val. Képviselője volt az első US - Magyar egyetemközi tudományos együttműködésnek amely több mint negyedszázaddal ezelőtt indult a University of Minnesota (UoM), a BME majd az MTA SZTAKI között. Ezen programon belül a UoM oktatókat, kutatókat és diákokat fogadott, utóbbiakat mind MSc, PhD szinten, ösztöndíjjal támogatva.

Neki köszönhető hogy a SZTAKI-ban megalakult és sikeresen integrálódott az európai és US kutatásokba (NSF, NASA, ONR) a repülésirányítással és UAV rendszerekkel foglalkozó kutatócsoport.

Emberi értékei, egyetemi oktatói és a nemzetközi tudományos élethez való kutatói hozzájárulása pótolhatatlan hiányt jelentenek mindannyiunknak akik ismerték, becsülték és szerették.