Drónoktól virtuális valóságon át intelligens gyártósorig: idén is Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban!

Az elmúlt évek hagyományait követve, 2017-ben már mindenki tisztában van vele: ha ősz, akkor Kutatók Éjszakája a SZTAKI-ban! Szeptember utolsó péntek éjszakája idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké: 29-én végre kinyílnak intézetünk kapui, az informatikusok pedig előbújnak számítógépeik mögül, hogy hétköznapi nyelven mutassák be a 21. század IT-vívmányait.

A Kutatók Éjszakája országos programsorozat keretében elsősorban a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, egyetemista diákokat várjuk, hogy megváltoztassuk a kutatói életpályáról kialakult unalmas képet. Az érdeklődőknek alkalmuk lesz személyesen találkozni a magyar informatikai tudomány legjelentősebb alakjaival, kipróbálni eszközeiket, s megismerkedni munkásságukkal izgalmas előadások, tudományos-szórakoztató programok keretében. Szeptember 29-én azonban nem csak szórakoztatni szeretnénk, hanem azt is demonstrálni, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, így a tudományos újítások vitathatatlanul érdemesek szélesebb társadalmi támogatásra!

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont által összefogott programsorozat több mint 30 városban, közel 2000 programot kínál, hogy az óvodásoktól a nagymamákig mindenki megismerkedhessen az innovációs gondolkodás fontosságával. Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett eseménysorozat résztvevői közül intézetünk elsősorban a műszaki tudományok iránt érdeklődőket célozza érdekes tudomány-népszerűsítő előadásaival, demóival. Az este folyamán két helyszínen várjuk vendégeinket, akik megtudhatják, kik állnak a sokszor látványos, ám valójában komoly felkészültséget és kreativitást igénylő ipari fejlesztések, akadémiai kutatások, nemzetközi IT-projektek mögött.

Kilenc színes program, négyszáz vendég

Az egész estés program folyamatosan bővül: az elmúlt évek legnépszerűbb előadásai mellé számos újdonsággal és meglepetéssel készülünk, így 2017-ben már kilenc színes programmal várjuk vendégeinket. Az érdeklődők idén megismerkedhetnek a gyártásszimuláció fortélyaival, kipróbálhatják, hogyan boldogulnának egy drón vezetésével és betekintést nyerhetnek a digitális holográfia alkalmazási területeibe is. Vendégeink nemcsak lézerszkennelt városokban és kollektív virtuális valóságban barangolhatnak, de engedelmes robotokkal is találkozhatnak. Akinek mindez nem elég, az felkaphat egy VR-szemüveget és látni fogja benne, milyennek tervezi az építész a teret, de idén győri partnereinkre is gondoltunk; első vidéki programunkon a Széchenyi István Egyetemen egy olyan okos gyár mindennapjaiba tekinthetnek be, ahol a gépek és a munkadarabok egymással kommunikálnak.

A korábbi évek osztatlan sikerére való tekintettel a létszámkorlátot is megemeltünk: idén több mint négyszáz látogatóra számítunk. Az esemény alatt régi számítástechnikai eszközökből, klasszikus gépekből, értékes relikviákból és retro masinákból álló kiállítással kedveskedünk az informatika hőskora iránt fogékonyaknak.

Hét részlegből verbuválódott, csaknem 25 fős stábunk szeretettel vár minden érdeklődőt szeptember 29-én 16-22 óra között , de a limitált férőhelyekre való tekintettel programjaink ezúttal is regisztráció kötelesek. A részletes információkért figyeljék honlapunkat, de az események, helyszínek elérhetőek lesznek a GUIDE@HAND Budapest mobil alkalmazásból is.

Ne feledjék: ez nem az unalmas előadások estéje lesz, hiszen kézzelfoghatóvá tesszük a tudomány csodáit!

kutejsz