Az internet megalkotói gratuláltak a magyar internet 30. évfordulójához

Radia Perlman, Robert Cailliau és Vint Cerf is videóüzenetben gratulált a SZTAKI-nak, amiért a kutatóintézet idén harminc éve jegyezte be az első magyar domént.

1991 novemberében a SZTAKI kutatói beregisztrálták az első magyar domént, a máig működő sztaki.hu-t, és ezzel megtették az első lépést a magyar internet felépítéséhez.

Ebből a különleges alkalomból köszöntötte az intézetet és a magyar internetet a világháló három pionírja, akiknek a munkája nélkül ezt az webes szöveget sem lehetne elolvasni. Radia Perlman az STP protokoll megalkotásával vált ismertté, Robert Cailliau pedig a CERN munkatársaként Tim Berners-Lee-vel dolgozott együtt a World Wide Weben. Vint Cerf a TCP/IP protokoll megalkotásával vált az internet egyik atyjává, Bob Kahnnal közösen, jelenleg a Google alelnöke.

Mindhárman személyes videóüzenetet küldtek az intézetnek és a magyar internetezőknek. Ebben szó esik a jövő kihívásairól és az internet fejlődésének legfontosabb, még előttünk álló lépcsőfokairól, illetve arról, hogy gondolták-e a szakemberek évtizedekkel ezelőtt, hogy találmányuk átformálja a világot. A videóüzenetek itt tekinthetők meg.

Mivel a sztaki.hu domén bejegyzése a SZTAKI korabeli munkatársainak érdeme, a SZTAKI-ban egy virtuális kerekasztal-beszélgetést is tartottunk a fejlesztés korabeli résztvevőivel, vezetőivel. Bakonyi Péter, Csaba László, Martos Balázs, Horváth Nándor, Pásztor Miklós, Tétényi István és Kovács László egy több mint másfélórás beszélgetésen elevenítették fel a magyar internet kezdeti szárnypróbálgatásait. A kerekasztal vágott változatát alább nézhetik meg az érdeklődők.