Akadálymentes alkalmazásokkal foglalkozó műhelykonferencián jártunk

Kovács László, Elosztott Rendszerek Osztályunk vezetője május 3-án Pécsett járt, ahol az Antall József Tudásközpont által szervezett konferencián a Tolmácskesztyű és a Symbio-TIC projektekről tartott előadást. A műhelykonferencia kiemelt témája az akadálymentesség és az azt lehetővé tévő innovatív megoldások, a fogyatékos embereket segítő alkalmazások voltak.

Mit tehet a tudomány a fogyatékkal elő emberek hétköznapi életének megkönnyítéséért? Mivel járultak hozzá a magyar fejlesztők a hátrányos helyzetű embertársaink életvitelének megkönnyítéséhez? Az Antall József Tudásközpont "Kreatív Magyar Elme" sorozatának utolsó tavaszi rendezvényén olyan találmányokat mutattak be Pécsett, amelyek egy egyenlőbb világ megteremtéséhez járulnak hozzá a fogyatékkal élők társadalmi integrációján keresztül.

Május 3-án az esemény vendége volt Kovács László, a Tolmácskesztyű projekt egyik fejlesztője. A kézmozgást érzékelő kesztyű és a hozzákapcsolódó szoftver egyedülálló módon épít kommunikációs hidat a hallássérült és az ép emberek között. Elosztott Rendszerek Osztályunk vezetője a SYMBIO-TIC projektről is beszélt
, mely az európai gyártás rugalmasabbá és biztonságosabbá tételét tűzte ki maga elé célul. Legfőbb újítása a munkás és a robot közös térbe helyezése a kollaboráció hatékonyabbá tétele érdekében.

Az este folyamán Králik Tamás, a Mindtech mobilapplikáció fejlesztője is beszélt, aki mozgáskorlátozottak számára nyújt pislogással vezérelhető okostelefonos alkalmazásokat.