Adathalászat (phising) témában tartott workshopot a HunCERT

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) támogatásával, az MTA SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály által működtetett HunCERT munkacsoport, az Internet Szolgáltatók Tanácsával közösen 2018. november 14-én adathalászat (phishing) témában Workshopot tartott Intézetünkben.

A rendezvényen a pénzügyi szektor, a kábel-  és internetszolgáltatók, felsőoktatási intézmények, webáruházak és más ágazatok intézményeinek információbiztonsággal foglalkozó szakemberei vettek részt.

Rigó Ernő, a HunCERT munkacsoport vezetője köszöntőjében ismertette a HunCERT kompetenciáit, szerepét a hazai hálózatbiztonság területén, valamint említést tett a munkacsoport által kialakított, üzemeltetett és fejlesztett honeypot rendszerről, melyhez további önként csatlakozó partnereket is várnak. Az ISZT képviseletében Bödecs Béla elnökségi tag köszöntötte a részt vevőket és bemutatta a szervezetet és annak szerepét és viszonyát a HunCERT-hez.

Ezt követően az egész napos rendezvény során az érdeklődők előadásokat  hallhattak a - SPAM és adathalász levelek számát csökkentendő - helyes levelező szerver beállításokkal kapcsolatban, megismerkedhettek a biztonságos Domain Name System (DNS) beállításával, valamint betekintést kaphattak az adathalász trendekről valamint  banki, távközlési szolgáltatói és kormányzati szereplőktől a 2018-s évben előforduló nagyszámú adathalász kísérletekről  és az ezek elleni védekezési lehetőségekről.

A sikeres rendezvényre való tekintettel a szervezők remélik a HunCERT hazai szerepének megerősödését valamint az MTA SZTAKI HBIT hálózatbiztonsági kompetenciáinak minél szélesebb körű kiaknázását a jövőben.