30 éves a web!

Az MTA SZTAKI-ban működő W3C Magyar Iroda is csatlakozik az évforduló megünnepléséhez, hiszen a legelső magyar internetes azonosító intézetünk nevére lett lefoglalva.

1989-ben a világ legnagyobb fizikai kutatólaboratóriumában, a CERN-ben Sir Tim Berners-Lee elképzelt egy olyan egységesítő struktúrát, amely lehetővé teszi az egymással nem kompatibilis számítógépeken tárolt információk összekapcsolását, és megírta az “Információkezelés: Javaslat” című dokumentumot.

1991-re a javaslatban megfogalmazott jövőkép valósággá vált, megszületett a World Wide Web, 1994-ben pedig a World Wide Web Konzorcium, a W3C. A W3C célja, hogy minél jobban kihasználja a web nyújtotta lehetőségeket, és átfogó szabványok és iránymutatások kidolgozása révén biztosítsa a web és a webtechnológiák hosszútávú, globális fejlődését, valamint a „Web mindenkié!” cél elérését.

Az MTA SZTAKI 1995 óta tagja a W3C-nek, itt nyílt meg 2002-ben az első, és azóta is egyetlen, kelet-közép-európai iroda. Az Elosztott Rendszerek Osztályán működő W3C Magyar Iroda kiemelt feladatának tekinti, hogy a webtechnológiák fejlődéséről folyamatos tájékoztatást nyújtson a hazai internetes közösségnek, oktatási intézményeknek, a kormányzati és civil szektornak, valamint a magyar szakközönség számára fontos W3C dokumentumokat magyarul is elérhetővé tegye honlapján. 

A Web 30. évfordulóját megünneplő rendezvény a weben (Web@30) is követhető.

web