25 éves a World Wide Web

Éppen 25 évvel ezelőtt volt az az infokommunikációs mérföldkő, mely alapjaiban változtatta meg az emberiség jövőjét: 1989 márciusában született  Tim Berners-Lee  híres, a web alapjait lefektető indítványa.

A svájci CERN részecskefizikai kutatóközpontjának munkatársa azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a különböző intézményekben világszerte dolgozó kutatók között automatizált információmegosztás jöjjön létre. Ugyan az  Instagram , a  YouTube  és a  Facebook  korában nehéz elképzelni, de 1989-ben a számítógépes hálózatok világa egy szinte teljesen szöveges univerzum volt, ami a könyvtári, akadémiai adatbázisokból, struktúrákból, műfajokból és gyakorlatokból indult ki.

Lee  által tervezett adatbázis- és szoftverprojekt tulajdonképpen egy tartalomkezelő-platform és egy komplex információmenedzsment-rendszer ötvözete, mely 1993. április 30-ától  mindenki számára szabad és ingyenesen hozzáférhető lett. Egy évre rá a fiatal kutató megalapította a World Wide Web Consortiumot , mely segített a technológia fejlesztésével foglalkozó vállalatok és kutatóintézetek munkájának összehangolásában és az internetes szabványok kidolgozásában.

1995 óta intézetünk is bekapcsolódott a Konzorcium munkájába: a W3C itt nyitotta meg első kelet-közép-európai irodáját, a W3C Magyar Irodát . Napjainkban Tim Berners-Lee korát meghazudtoló víziója már ott van minden háztartásban, de a Webben rejlő sokszínű lehetőségek bővülése nem állt le. Az MTA SZTAKI munkatársai jelenleg is a kereskedelem, a kommunikáció, az információs fórumok és a kollektív tudás területén felmerülő rejtett potenciál kiaknázásán dolgoznak.