Pocket Guide

 
Pocket Guide turistaszoftver
2007. jún. 1. – 2010. dec. 31.
 

A Pocket Guide egy olyan eszköz, amely integrálja magában a városkaluz, az audioguide és navigációs rendszerek funkcionalitását. A szolgáltatás lehetővé teszi a külön felkészülés nélküli városnézést. Segítségével nem kell útikönyvek és internetes információk alapján számolgatni és tervezgetni a városnézést a turistának, vagy a rendelkezésre álló információk tömegéből találomra válogatnia. Például, ha egy Budapestre látogató turista összesen három órát szán a városnézésre, egyéb időráfordítás nélkül kiválaszthat és végigjárhat egyet az adott hosszúságú 10 beépített túra közül, így a lehető leghatékonyabban tudja kitölteni szabadidejét.

A Poket Guide-dal az volt a célunk, hogy az információ áradatban ne hagyjuk magára a turistát, hanem adjunk a kezébe egy olyan eszközt, amellyel a saját tempója szerint és a kívánt mélységben ismerheti meg a várost, úgy hogy nem kell folyamatosan bajlódnia a nevezetességek közötti navigálással.

A szolgáltatás úgy működik, hogy a látogató kiválasztja az előre meghatározott túraútvonalak között a számára érdekeset és utána semmi mást nem kell tennie, mint hogy követi a készülék hangutasításait. A Pocket Guide a látványosság megközelítésekor elmondja használójának, hogy merre nézzen és elhangzik a látványosságokhoz tartozó információ is, ezt követően pedig tovább segíti a navigálást az útvonal mentén. A hangutasításokkal egy időben a könnyebb azonosítás érdekében a kijelzőn a térkép és a látogató aktuális pozíciója mellett láthatóvá válnak a nevezetességről készült képek is. Természetesen a túra tetszőlegesen megállítható vagy továbbléptethető. A két látnivaló közti séta ideje alatt a felhasználó a városról és annak történelméről hallhat érdekes történeteket.

A készülék lehetőséget biztosít a kötetlen sétára is a barangolás funkciónak köszönhetően. Ilyenkor a turista szabadon járja a várost miközben a kijelzőn láthatja a környezetében fellelhető látványosságokat, amelyek megközelítésekor hallhatóvá válnak a hozzájuk tartozó információk.

Pocket Guide turistaszoftverünk nyerte el a 2009. évi Magyar Termék Nagydíjat. Az elismerést a Parlamentben Podolák György, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnöke adta át. Osztályunk Pocket Guide fejlesztése a Magyar Termék Nagydíjon felül a különdíjak sorából elnyerte az ITD Hungary Zrt. ötszázezer forint értékű exportfejlesztési különdíját és az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ Alapítvány által kitűzött Magyar Termék Nagydíj pályázat "Leginnovatívabb Termék" elismerő címet is.

Résztvevők

IPOINT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
MTA SZTAKI

Részlegek