A V4 országok közötti kutatási és innovációs együttműködést erősítették a SZTAKI által koordinált nemzeti laboratóriumok

A SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) is részt vett az Innovációs és Technológiai Minisztérium által október 10. és 13. között szervezett körúton, amelynek célja a nemzeti laboratórium program bemutatása és a V4 országok közötti kutatás-innováció kooperációk erősítése volt.

Az eseményen a SZTAKI által vezetett két nemzeti laboratórium mellett részt vett még a Virológiai; a Humán Reprodukciós; és az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium is.

Az előadásokat Magyarország pozsonyi és prágai nagykövetségein, illetve a varsói Magyar Kulturális Intézetben tartották, a meghívottak pedig az adott ország megfelelő tudományos képviselői voltak. A kezdeményezést minden résztvevő sikeresnek értékelte és kifejezte, hogy fontos felépíteni a régió országainak hatékony együttműködését. 

Magyarország július elejétől a V4 együttműködés elnöke és ebben a ciklusban célul tűzte ki Közép-Európa, tágabban véve pedig az egész EU sikeres újraindítását a gazdaság, a tudomány, a társadalom és a diplomácia területén egyaránt. 

Balról jobbra: Dr. Jakab Ferenc, a Virológia Nemzeti Laboratórium; Dr. Boncz Imre és Dr. Botos Katalin Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium; Érdi-Krausz Gábor, Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium; Drevenyák Eszter, ITM Stratégiai referens; Gáspár Péter, Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium; Gelencsér András, Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium.

""