A SZTAKI önvezető autójával nyitott a ZalaZone kutatási és technológiai központja

Megnyílt a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya mellett a SmartField fejlesztési projekt keretében épített 135 fős ZalaZone Kutatási és Technológiai Központ. 

A megnyitón a SZTAKI és a Széchenyi István Egyetem (SZE) közös bemutatóját láthatták a meghívottak: egy tisztán elektromos meghajtású, kísérleti célból átalakított, SZTAKI által 2016-ban vásárolt Nissan Leaf ment körbe az autóipari tesztpályán. A járművet a SZE-n működő Járműipari Kutató Központtal együttműködésben alakítottuk át számítógéppel vezérelhető autonóm járművé.  Az egyedileg kialakított szenzor- és irányítási rendszer képes befolyásolni a gyorsítást, a fékezést és a kormányzást is. 

A cél olyan kísérleti platform létrehozása, amely alkalmas az önvezető járművek irányítására szolgáló módszerek kifejlesztésére, az elméleti módszerek gyakorlatiban való kipróbálására, tesztelésére, verifikálására. A fedélzeti elektronika tartalmaz érzékelőket, mérőeszközöket, amelyek a jármű helyének és mozgásállapotának meghatározására valamint a környezet eseményeinek felismerésére szolgálnak. Ilyen például a fejlett GPS-rendszer, kamerák, LIDAR, radar.

Tartalmaz továbbá számítógépeket az érzékelés eredményeinek feldolgozására és döntések meghozatalára a jármű mozgását illetően azért, hogy a jármű teljesítse célját – eljutni valamely tervezett pontra –, miközben elkerüli a baleseteket és eleget tesz az idő-, energiafelhasználási, emissziós és egyéb követelményeknek. A jármű átalakításában, autonóm járműirányítási funkciók tervezésében és realizálásában,  továbbá a kísérletek, tesztek megvalósításában a SZTAKI Rendszer- és Irányításelméleti Kutató laborjának munkatársai vettek részt a SZE Járműipari Kutató Központjának munkatársaival karöltve.

A ZalaZone tesztpályán az 1. ütem ünnepélyes átadásán május 20-án, valamint most, szeptember 20-án mutattuk be eredményeinket rövid demonstrációk keretében: a jármű autonóm módon – bármiféle vezetői beavatkozás nélkül – követett egy előre meghatározott útvonalat, és került ki egy időlegesen eléje került akadályt.

A most átadott Technológiai Központban a SZTAKI a Széchenyi István Egyetemmel közösen használhat egy, akár több jármű befogadására és kezelésére is alkalmas műhelyt és egy irodát is. Az ilyen módon biztosított környezetben ideális körülmények között készülhetnek elő a munkatársak a pályán végzendő kísérletekre, tesztekre, elvégezhetik a szükséges szereléseket, ellenőrzéseket, amellett lehetőségük nyílik a fejlesztési munka helyszíni folytatására.

A ZalaZone

A kutatóközpont építése 2018 tavaszán kezdődött 700 millió forintos beruházással. A projekt kizárólag magántőke felhasználásával valósul meg, EU-s, vagy állami pályázati támogatás igénybevétele nélkül. A beruházó a Z-ONE Park Kft., amely a szükséges közművek kiépítésétől kezdve a kivitelezés lebonyolításán keresztül, az ingatlan üzemeltetését is saját erőforrások felhasználásával végzi.

Ez a fejlesztés az első olyan magánerős beruházás, amely a megvalósuló autóipari próbapálya igényeire jött létre, bizonyítva az állami beruházás multiplikatív hatását. A Z-ONE Park elképzelései között további fejlesztések is szerepelnek, melyek akkor tudnak beteljesülni, ha a piaci szereplőkkel folyó tárgyalások lezárulnak. Ezek helyszínéül az autóipari próbapálya melletti 10 hektáros magánterület szolgál, amely már SmartField néven ismert az ágazat szereplői előtt, hiszen a kiajánlások, promóciók a gondolat elfogadását követően elkezdődtek.

A kutatóközpont összes beépített bruttó alapterülete 1928 négyzetméter. Két fő részből áll: a főleg irodákat és laborokat tartalmazó, mintegy 1300 négyzetméteres, földszint plusz kétszintes központi épületből, és a több mint 600 négyzetméteres műhely/labor egységből. Az épületegyüttes 135 főnek biztosít munkahelyet. Az itt dolgozók közlekedését, parkolási igényeit több mint 3200 négyzetméter burkolt út, járda, parkoló szolgálja ki. Az irodákban kutatók, mérnökök, és felsőfokú tanulmányokat végző hallgatók kapnak helyet, a laborokban, műhelyekben mérnökök-technológusok fognak dolgozni. Az épületben helyet kapott egy 50 fő befogadására alkalmas konferenciaterem és egy közel 40 négyzetméteres tárgyaló is. Az irodák mérete az 50 négyzetmétertől a 120 m2-ig terjed, és teljes számítógépes hálózat kiépítésével készülnek el, központi hűtéssel, fűtéssel.