A SZTAKI két kutatója is állami kitüntetést kapott március 15-én

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke 2021. március 15-én az ELKH SZTAKI két kutatóját, dr. Zarándy Ákost és dr. Vanek Bálintot is állami kitüntetésben részesítette.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatát kapta dr. Zarándy Ákos, a SZTAKI tudományos tanácsadója, a Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi tanára. Zarándy Ákos a díjat az indoklás szerint a biológiai motiváltságú vizuális érzékelőkkel kapcsolatban folytatott, nemzetközi szinten is elismert kutatási tevékenysége, valamint az egyetemi oktatás és a doktori képzés területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként” kapta.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát kapta dr. Vanek Bálint, a SZTAKI tudományos főmunkatársa, a Repülésirányítási és Navigációs Kutatócsoport vezetője, a Rendszer- és Irányításelméleti Kutatólaboratórium laborvezető-helyettese. Vanek Bálint az indoklás szerint „az utasszállító repülőgépek környezetbarátabb, gazdaságosabb működését szolgáló kutatómunkája, valamint az ehhez kapcsolódó nemzetközi egyetemi, kutatóintézeti és ipari összefogás koordinálásában vállalt szerepe elismeréseként” kapta a díjat.