A SZTAKI HUN-REN által koordinált A MILAB is részt vett a KNBSZ mesterséges intelligencia témájú konferenciáján

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) Innovációs és Kutató Központja közel három év kutatási és szerkesztési munka után 2023 szeptemberében jelentette meg a „Mesterséges Intelligencia és egyéb felforgató technológiák hatásainak átfogó vizsgálata” című könyvét. A könyv bemutatására a KNBSZ 2023. október 4-5. között kétnapos konferenciát szervezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dísztermében.

A konferenciára panelistaként meghívást kapott Érdi-Krausz Gábor, a HUN-REN SZTAKI által vezetett a Mesterséges intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) projektkoordinátora, a Mesterséges Intelligencia Koalíció technológia és biztonság munkacsoportjának vezetője.

A mesterséges intelligencia (MI) napjainkban egyre jelentősebb szerepet játszik az informatika és az adatfeldolgozás területén. A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a mesterséges intelligencián alapuló technológiák alkalmazása terén alapkutatásokat és alkalmazott kutatásokat egyaránt folytat. Ennek egyik elemeként 2021-ben – több egyetem és számos kutató bevonásával – széles körű alapkutatási programot indított a technológia és az abban rejlő lehetőségek megismerésére, illetve a technológia elterjedésére és várható hatásainak vizsgálatára fókuszálva.

Fotó, balról jobbra: Dr. Kenedli Tamás, Érdi-Krausz Gábor, Zorkóczy Miklós, Gyulai Tamás