A SZTAKI által koordinált MILAB is részt vett a Mesterséges Intelligencia Koalíció V. plenáris ülésén

November 9-én rendezték a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MIK)  V. Plenáris ülését. Az eseményen Benczúr András, a MILAB szakmai vezetője értékelte a nemzeti laboratórium első évét.

A plenáris előadások visszanézhetők az alábbi videón. Sorrendben:

  • Elnöki köszöntő – Jakab Roland MIK elnök
  • NAVÜ/NATUK évértékelés és tervek - Dr. Nyikos Györgyi NAVÜ vezető és Dr. Gál András Levente NATUK vezető
  • Évértékelés ITM részéről - Dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár
  • Elnöki évértékelés, főbb fejlődési irányok, tervek - Jakab Roland MIK elnök
  • Szakmai beszámoló, futó projektek eredményei, következő lépések -  Boa László MIK szakmai vezető
  • MILAB évértékelő - Dr. Benczúr András MILAB vezető

A Digitális Jólét Program által szervezett évértékelő rendezvényen a helyettes államtitkár felidézte, hogy az MI Koalíció 2018-ban alakult a szakmai közösség gondozása, valamint a kormányzat támogatása mellett, és mostanra a háromszázat is meghaladja tagjainak száma. Két évvel később pedig létrehozták a Mesterséges Intelligencia Laboratóriumot és a Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (NAVÜ) is. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy 2020 végén elindították az MI Kihívást, amelynek tananyagát megosztották a Visegrádi Együttműködés országaival is. Az eredeti elképzelések szerint 1 millió embert szerettek volna elérni, de végül – a várakozásokat jelentősen meghaladva – mintegy 2,5 millió ember találkozott már a kihívással. Ugyanakkor a kapcsolódó képzés népszerűsítésében még van mit tenni, és a digitális kompetencia fejlesztésén aktívan kell dolgozni – hangsúlyozta. A kutatások kapcsán megjegyezte, Magyarországon már most is rendelkezésre áll akkora szuperszámítógépes kapacitás, ami kielégítheti a felmerülő igényeket, viszont ezen a területen folyamatos fejlesztésre van szükség.

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke évértékelésében az egyik legfontosabbnak a tavaly bejelentett MI Stratégia végrehajtását nevezte meg. „Ez nem egy egyszerű feladat, hiszen amellett, hogy lépést kell tartanunk az újonnan megjelenő technológiákkal, alkalmaznunk is kell a kipróbált és működő fejlesztéseket” – jelezte. A konkrét eredmények között megemlítette, hogy létrehoztak több iparági projektet, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az egyes vertikumok szakértőit  bevonják a közös munkába. Az elnök kiemelte továbbá az adattárca kialakításáért tett erőfeszítéseket, a magyar nyelvű automatizált ügyintézés fejlesztését és a nyelvtechnológiához kapcsolódó kutatásokat támogató szakmai együttműködést. Az MI Kihívásról szólva megjegyezte: fontos, hogy a társadalom minden tagja megismerje ezt a technológiát, a benne rejlő lehetőségeket és veszélyeket is. A téma szélesebb körben való megismertetését folytatják: konferenciákon, kiállításokon és szakmai fórumokon mutatják be a magyar MI ökoszisztéma eredményeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy az MI Kihívás még tart és a kurzust elvégzők december 31-ig PlayStation 5 játékkonzolokat is nyerhetnek.

Dr. Gál András Levente, a Nemzeti Adat Tudásközpont (NATUK) ügyvezető igazgatója a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a versenyképes, szuverén államot szolgáló közigazgatás megújítása három pilléren áll, mely az adat, a robot és a hálózat. „Azt tudom mondani, hogy – részben a Mesterséges Intelligencia Koalíció segítségével – mind a három dimenzióban jól állunk, és haladunk előre mind szabályozás, mind pedig intézményfejlesztés szempontjából”. Az adatok felhasználása pontosabb modellezést, illetve előrejelzést eredményez, ami pedig nagyban javítaná a közigazgatás hatékonyságát; egyre nagyobb szerep jut majd a személyre szabott szolgáltatásoknak és a célzott problémakezelésnek. Ezekkel párhuzamosan pedig kialakulhat egy „egészséges egyensúly” a nemzeti adatgazdálkodás, az adatgazdaság és az adatvédelem között. A kormány elköteleződését jelzi a Nemzeti Adtavédelmi és Információszabadság Hatóság, a Nemzeti Adtavagyon Ügynökség és a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont létrehozása. Dr. Gál András Levente elmondta azt is, hogy a magyar kis- és középvállalkozások alacsony szinten használják ki az adatgazdaságban rejlő lehetőségeket, ezért ezen a téren áttörést kell elérni, hiszen a jobb kapacitáskihasználással akár 60 százalékos termelékenység javulást lehetne elérni – hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató.

A rendezvényen előadást tartott továbbá Dr. Nyikos Györgyi, NAVÜ ügyvezető, aki elmondta, hogy a kormányzati és a piaci tájékoztatási folyamatokat dolgozzák ki, az ehhez szükséges infrastruktúrát kezdték el kialakítani: közadatportál, közadatkataszter, adatvagyon leltár. Az ehhez szükséges folyamatok megjelentek a Natv. végrehajtási rendeletében, melynek hosszú kifutása az adatalapú kormányzás megteremtése. A feladatokat az önálló jogi alanyisággal rendelkező NAVÜ Kft. a miniszterelnöki kabinetiroda háttérintézményeként látja el.

Boa László, az MI Koalíció szakmai vezetője elmondta, hogy az MI stratégia végrehajtását milyen működési modellel tudja támogatni a koalíció leginkább és melyek azok a fő területek, technológia, iparág, ahol jelenleg is fókusztáltan folyik a szakmai munka. Dr. Benczúr András, a MILAB vezetője pedig beszámolt a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laborban eddig elért eredményeiről, kutatásairól és terveikről. Egyik legfőbb sikerükként könyvelte el azt is, hogy a konzorciumi tagintézmények (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Társadalomtudományi Kutatóközpont, Széchenyi István Egyetem, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Magyar Államkincstár) között korábban jellemző versengő állapot helyett mára már együttműködve, közösen dolgoznak a jelenleg az MILAB-ban futó hat alprojekten. Az MI Koalíció elnökségének évértékelője után az MI kihívásban a legnagyobb aktivitást tanúsító tagoknak és a Magyar Mesterséges Intelligencia Stratégia végrehajtásában kiemelkedő szakmai tevékenységet nyújtó szakértőknek elismerő okleveleket adtak át. Az esemény délutáni részében a résztvevők kerekasztal beszélgetéseken vitathatták meg az MI Koalíció kiemelt projektjeinek helyzetét. A délutáni programról Jakab Roland elnök úr annyit mondott: a résztvevők számos új ötletet adtak, fontos témákat feszegettünk és jövőbe mutató javaslatok is megfogalmazódtak.