A SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium bemutatkozott Berlinben

Az ELKH SZTAKI által vezetett Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) is részt vett a berlini magyar nagykövetség 2023. március 30-án, a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztémát bemutató rendezvényén.

Az eseményen beszédet mondott Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Jakab Roland az MI Koalíció elnöke, Jobbágy László, Digital Champion és Dr. Kása Ferenc szakdiplomata, a Neumann Technológiai Platformtól. A MILAB részéről Érdi-Krausz Gábor projektkoordinátor ismertette a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium felépítését és tevékenységeit, illetve azt, hogy ezek miképpen illeszkednek a magyar MI ökoszisztémába. Az előadásokat a helyszínen nagyjából negyvenen, az online térben pedig kétszázharmincan tekintették meg. Az előadásokat követően a magyar résztvevők zártkörű munkaebéd során folytathatták a kapcsolatépítést és eszmecserét a Hamburg AI (ARIC), a KI Forschungszentrum (DFKI), a KI Verbund e.V és a AI Kampus képviselőivel.

„Cél, hogy együttműködéseket alakítsunk ki a magyar és német ökoszisztémában működő kutatóintézetek, egyetemek és gazdasági társaságok között” – nyilatkozta Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az esemény helyszínéről telefonon az MTI-nek. A rendezvényen Györkös Péter nagykövet tartott bevezetőt, majd Bódis László beszélt arról, mekkora potenciált jelent a magyar gazdaság számára a mesterséges intelligencia ökoszisztéma ügye, illetve ez miként illeszkedik az innovációs stratégiákba. Német részről kutatóintézeti vezetők, egyetemek szakmai és gazdasági szervezetek képviselői vesznek részt az eseményen.

A találkozón a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium mellett bemutatkozott a több mint négyszáz szervezetet tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció. Utóbbi azért jött létre, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön. A témában Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója tartott online előadást. 

„Jelenleg is vannak együttműködések, példa erre a SZTAKI, az ELKH egyik legeredményesebben működő kutatóintézete, amely aktív kutatási kapcsolatokkal rendelkezik a németországi Fraunhofer intézetekkel. Az lenne a cél, hogy ebben az ökoszisztémában a Magyarországon működő szervezetek még erősebbre fűzzék a szálakat a német partnerekkel, és közös projekteket hozzanak létre” – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Bódis László felidézte, hogy az MI Koalíció 2018-ban  alakult meg, ez volt az első olyan struktúra, amely összehozta a mesterséges intelligencia ökoszisztéma magyarországi szereplőit. Az MI Koalíció tevékenysége nyomán jött létre egy kormányhatározattal a Mesterséges Intelligencia Stratégia, ez a 2020-2030 közötti időszakra határozza meg azon teendőket, amelyeket el kell végezni annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia hozzájáruljon a magyar gazdasági eredményekhez és a társadalom jólétéhez.

„Ez egy nagyon masszív technológiai trend, rengeteg befektetés irányul a mesterséges intelligenciába, alapjaiban változtatja meg a legtöbb iparág működését, gondoljunk például a ChatGPT-re. A mesterséges intelligenciának matematikai és hálózatelméleti alapjai vannak, és ebben világszínvonalú magyar kutatók voltak és vannak, korábban Neumann János és Erdős Pál, napjainkban Barabási Albert László. Erősek vagyunk a vállalati oldalon is, itt Berlinben szóltam az AImotive startup cégről, amelyet a Stellantis csoport a hírek szerint 300 millió euróért vásárolt fel” – mondta Bódis László. Hozzátette: a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumba, annak kutatásaiba az állam 2020 és 2025 között 12 milliárd forintot fektet be; ez a platform fogja össze, készteti együttműködésre a magyarországi kutatóintézeteket és a vállalati szektort.

Fényképen (balról jobbra): Dr. Kása Ferenc, NEUM nKft.; Daniel Abbou, KI Verbund; Dr. Kinga Schumacher, DFKI; Dr. Lothar Hotz, ARIC; Érdi-Krausz Gábor, MILAB; Matthias Gutschmidt, DFKI; Velki Dávid külgazdasági attasé és Dr. Vápár József TéT attasé, Berlini Magyar Nagykövetség.