Stuttgartban nyílt meg a Fraunhofer Társaság és a SZTAKI közös kiállítása

2022. június 29-én a második Stuttgarti Tudományfesztiválon nyílt meg a Fraunhofer Társaság és a SZTAKI közös kiállítása, amin beszédet mondott Izsák András stuttgarti főkonzul, Thomas Bauernhansl, a Fraunhofer IPA igazgatója, valamint Monostori László, a SZTAKI igazgatója. A megnyitón Engelbert Westkämper, a Fraunhofer IPA korábbi igazgatója is részt vett.

A megnyitón egy kisfilmet is levetítettek a két intézet 2002-ben kezdődött együttműködéséről, majd a résztvevők megtekintették a Fraunhofer IPA és a SZTAKI által kiállított demonstrációkat is. A SZTAKI a Piktor-o-bot nevű rajzoló robottal, a Sim2real névre keresztelt, gépi látásra fókuszáló demonstrációval, valamint 3D nyomtatott, mobiltelefonnal irányítható kis robotokkal vesz részt a kiállításon, ami július 1. (péntek) délutánig látható a stuttgarti városháza első emeletén.

Az első napon a már említett demonstrációkon túl három workshop is várta az érdeklődőket robotika, gépi látás és mesterséges intelligencia témakörökben – ezeket 30-án is megismétlik a SZTAKI kutatói. A demonstrációkat a Bundestag tagja, Anna Christmann is megtekintette. Késő délután Marco Huber, a Fraunhofer IPA Head of Center for Cyber/Cognitive Intelligence-je és Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője tartottak tudományos előadásokat.

Az első nap galériája már megtekinthető a SZTAKI Facebook-oldalán, ide kattintva.

Fotó: Engelbert Westkämper, a Fraunhofer IPA korábbi igazgatója (jobbra) átveszi Cserteg Tamás kutatótól (balra) a SZTAKI rajzoló robotja által készített portrét. Középen Monostori László, a SZTAKI igazgatója.