Sikerrel zárult Stuttgartban a Fraunhofer IPA és a SZTAKI közös kiállítása

A Stuttgarti Tudományfesztivál egyik kiemelt központi programjaként nyílt meg a SZTAKI és a német Fraunhofer IPA (Institut für Produktionstechnik und Automatisierung) közös kiállítása, amelyet Izsák András stuttgarti főkonzul nyitott meg. Az ünnepség keretében Thomas Bauernhansl, a Fraunhofer IPA igazgatója, valamint Monostori László, a SZTAKI igazgatója visszatekintettek a két intézmény húszéves együttműködésére. A megnyitón az együttműködését német oldalról elindító Engelbert Westkämper, a Fraunhofer IPA korábbi igazgatója is részt vett.

A június 28. és július 1. között látogatható németországi, stuttgarti kiállításon a SZTAKI kutatói három nyelven, összesen hét interaktív bemutatót és hat workshopot tartottak - robotika, gépi látás és mesterséges intelligencia témakörökben - az érdeklődőknek, gyerekeknek és felnőtteknek, laikusoknak és szakmabelieknek egyaránt.

A látogatók lerajzoltathatták magukat a Piktor-o-bot nevű rajzoló robottal, megtekinthették a Sim2real nevű, gépi látásra fókuszáló demonstrációt, valamint kipróbálhatták a 3D nyomtatott, mobiltelefonnal irányítható guruló robotokat is. A Fraunhofer IPA bemutatta laborsegéd robotját, valamint kiállították agrárrobotjukat is, amely a mezőgazdasági termelésben multifunkcionálisan használható: például gyomirtásra és a termésbegyűjtésre is alkalmas lehet.

A nyitónapot tudományos előadás zárta: Marco Huber, a Stuttgarti Egyetem professzora, a Fraunhofer IPA tudományos munkatársa, és Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetői  mutatták be jelenlegi kutatásaikat, és felvázolták a fejlett robotika jövőjét.

A háromnapos rendezvényről egy rövid összefoglaló videó is készült:


Kép: Horváth Dániel, a SZTAKI kutatója előadást tart. Fotó: Fenyvesi Péter