Sikeres volt a SZTAKI által üzemeltetett HunCERT Mesterséges Intelligencia Napja

Az Internet Szolgáltatók Tanácsával (ISZT) az INTEGRITY Kft.-vel közösen a SZTAKI/HunCERT 2021. november 11-én az Európai Kiberhónap eseményéhez kapcsolódóan Mesterséges Intelligencia Napot tartott. Az egész napos eseményt online (Zoom) platformon rendeztük.

A köszöntő és programismertető után Érdi-Krausz Gábor, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor (MILAB) projektkoordinátora nyitó előadásában bemutatta a MILAB céljait, főbb kutatási irányait. A bevezető előadás után a MILAB egyik alprojektjét, a Biztonság és személyes adatok védelme alprojektjét ismertette Ferenc Rudolf a Szegedi Tudományegyetemről

Ezután a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik előadása következett, ami az online platformok által alkalmazott mesterséges intelligencia alapú tartalomszűrés szabályozási kérdéseiről szólt. A délelőtti folytatásban két hardver közeli előadás következett, az egyik az AITIA előadása volt, ami az FPGA alapú mesterséges intelligenciáról szólt, majd a Nemzeti Kibervédelmi Intézet előadása a poszt-kvantum kriptográfiai algoritmusok elemzéséről szólt. Ebédszünet előtt még a mesterséges intelligencia egészségügyben betöltött szerepéről volt szó.

A délutáni programot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újabb előadása nyitotta, ahol néhány mesterséges intelligenciával megvalósítható kibertámadási lehetőség került ismertetésre. Ezután kulturálisabb témákra eveztünk és a Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumának és az ELTE-nek a két előadása következett. Az egyikben a mesterséges intelligencia és a kulturális örökség kapcsolatáról a másikban pedig a kézírás és a hangzó szövegek mesterséges intelligencia segítségével történő digitalizációjáról esett szó. A két előadás közé beékelődött a Cisco Magyarország előadása, ami azt mutatta meg, hogyan segít a gépi tanulás a malware kommunikáció felismerésében.

A rendezvényt a már megszokottnak tekinthető online kvízjátékkal zártuk.

A rendezvény előadás anyagai felkerültek a https://www.cert.hu/mesterseges-intelligencia-nap oldalra.