Nagy sikert aratott az INTRO_4.0 EUREKA projekt záróeseménye (SAJTÓKÖZLEMÉNY)

A HEPENIX Kft., mint konzorciumvezető a MTA SZTAKI-val karöltve sikeres zárórendezvényen mutatta be a kétéves közös kutatás-fejlesztési munka eredményeit a széles ipari körből összegyűlt szakmai közönség előtt. A projekt célja a KKV-k segítésére, az IPAR4.0 módszertan és technológia ipari bevezetésének előkészítése,  ún. minta-feladatok, legjobb gyakorlatok és esettanulmányok kidolgozása és bemutatása.

A záróeseményen a konzorciumi tagok a European Organization for Qualiy EOQ Magyar Minőségrendszerek Nemzeti Bizottságának széles tagvállalati körének társaságában egy rendhagyó pódiumbeszélgetés és laborbemutatók formájában ismertették az ipar digitalizációs folyamatát felpezsdítő technológiai lehetőségeket, az elért eredményeket.

Az MTA SZTAKI részéről labor- és témavezetők ismertették a technológiai  eredményeket, majd a Hepenix Kft üzletfejlesztési igazgatója foglalta össze a KKV-k szemszögéből fontos következtetéseket és eredményeket, mint például a Nemzeti Technológiai Platformban közösen kidolgozott „felkészültségi kérdőívet”, a kifejlesztett „Readyness-level” méréstechnikát, valamint az ERP és MES rendszerek összeolvadását is dermonstráló, EMESE nevű SMART szolgáltatás-prototípust.  

Az esemény záró részében gyakorlati bemutatók megtekintésére került sor. Intézetünk Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumában a virtuális valóság kutatócsoport munkatársai bemutatták 3D-s,- többfelhasználós látványgenerálásra fejlesztett komplett célalkalmazásukat, az Apertus VR alapú ipari karbantartási és hibakezelési Use-Case fejlesztést. A digitális iker vagy más szóval „kibertestvér” megjelenítés segítségével a kísérleti gyártósor szereplőit valós időben behelyezhetik a virtuális térbe, így a szakemberek – a földrajzi távolságtól függetlenül – virtuálisan bejárhatják a javítandó környezetet vagy utasítást adhatnak a szerelőnek anélkül, hogy személyesen a helyszínre mennének. A KÜKLOPSZ elnevezésű, újgenerációs eseményvezérelt távjelenlét és távdiagnosztikai Use-Case, ­– mint javasolt prototípus és  SMART szolgáltatás – jelentős humán ráfordításoktól mentesíti a gépgyártó és rendszerintegrátort.

Co-robotikai use-caseként a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium SMART FACTORY környezetében az ember-robot kommunikáció gesztusok és hangeffektusok segítségével történő demonstrációját tekinthették meg az érdeklődők. A valós idejű és a szimulált termelési folyamatok adatai, adatsorai és trendjei, valamint videoképei, szimulált és animált megjelenítései egyaránt, egyidejüleg megjeleníthetők a COCKPIT use-case nagyméretű, érintésvezérelhető képernyőjén. A kibertestvér létrehozásával, a folyamatosan pontosított modellek szimulációs felhasználásával a termelési folyamatok optimalizált üzemeltetése jelenthet a gazdasági eredményben is visszaköszönő jelentős előnyt.

 Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal