Nagy sikerrel zárult a 2018-as INDIGO – Ipari Digitalizációs Szakmai Nap (SAJTÓKÖZLEMÉNY)

Az EPIC InnoLabs Kft., az MTA SZTAKI és a németországi Fraunhofer Kutatóhálózat közös projektvállalata 2018. október 10-én második alkalommal rendezte meg az INDIGO elnevezésű Ipari Digitalizációs Szakmai napot. A teltházas rendezvény nemcsak jövőbeli szakmai együttműködéseket inspirált, de nagy sikerrel egyesítette az IPAR 4.0 paradigmában érdekelt piaci és tudományos szereplőket.

Mit jelent az Ipar 4.0 bevezetés a gyakorlatban? Ki hol tart a fokozatokban? Hogyan hat a robotizálás és a digitalizáció a humán erőforrásra? Szabványosítható-e a digitalizáció? Hol alkalmazható a szoftveres gyártás és logisztikai optimalizáció? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestek válaszokat kiváló előadások keretében az idei INDIGO nap előadói. Az Öbölház rendezvényközpontban több mint 130 szakember volt kíváncsi az ipari digitalizáció legfrissebb trendjeire – elsősorban vállalati-, termelési- és logisztikai vezetők, illetve az akadémiai szféra társterületeiről érkező tudományos kutatók, egyetemi tanárok.

Kádár Botond az EPIC InnoLabs Kft. ügyvezetője megnyitójában jelezte, hogy az évente megrendezésre kerülő INDIGO-t az ipari digitalizáció témájában egy olyan hiánypótló eseménynek tekintik, ahol közvetlen párbeszéd alakul ki az kutatók, fejlesztő mérnökök és ipari alkalmazók között.

Az előadások témái az ipari digitalizáció nemzetközi és európai kitekintése mellet, stratégiai, módszertani és közvetlen alkalmazási területeket fedtek le. Az érdeklődőknek lehetősége volt megismerni olyan új, a vezető nemzetközi szervezetekben indított kutatási irányokat és legjobb gyakorlatokat is, mint a metropoliszokban egyre jobban meghonosodó, minimális környezeti hatással működő egyedi vagy kis sorozatok kibocsátására alkalmas gyárak és ezek organikus szövetsége az  Urban Factories (Városi Gyártórendszerek); a termelés erőforrásainak megosztására alapuló Crowd Manufacturing; a Japán által indított Society 5.0 program, amelynek célja a társadalom digitális transzformációjának támogatása; vagy éppen a német Fraunhofer Társaság kezdeményezte Biological Manufacturing program, amelyben a természeti inspirációjú technológiák, anyagok, konstrukciók, valamint rendszerek kutatása és kialakítása a cél.

Az előadók mind az ismertető, mind pedig a közvetlen technológiát, pl. speciális robotizálási megoldást bemutató előadásaikban erősen hangsúlyozták az emberi erőforrás központi szerepét. Míg korábban a kutatásban és a fejlesztésekben a különböző digitális technológiák kapták a nagyobb hangsúlyt, mára kiderült, hogy a szakemberek és felhasználók szerepe, - legyen szó műszaki vagy gazdasági környezetről, - legalább annyira fontos a produktivitás fenntartása érdekében. Ezt demonstrálta a rendezvényen kiállított, ember-robot kollaborációban működő szerelési, valamint a Virtuális Valóság mintaalkalmazás is.

Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója zárszavában hangsúlyozta, hogy a bemutatott eredmények aláhúzzák a célzott alapkutatások és az innováció-orientáltságú alkalmazott kutatások és fejlesztések elengedhetetlen összhangját. Beszédében kiemelte a kooperációk szerepét, utalva egyrészt az MTA SZTAKI és a Fraunhofer Társaság immár 17 éve folytatott együttműködésére, másrészt a hazai akadémia szféra (kutatóintézetek és egyetemek) és az ipari szereplők egymásra utaltságára.

További információért, részletesebb adatokért, interjúért, szakmai véleményért kérjük, forduljon Kádár Botond ügyvezető igazgatóhoz a botond.kadar@epicinnolabs.hu címen, vagy a +36-30 446 9440-es mobiltelefonszámon!

Sajtóközlemény fájl
indigo