A Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatával tüntették ki Szabó Zoltánt, a SZTAKI kutatóját

A SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos főtanácsadója „az irányításelmélet kutatása és oktatása területén elért eredményei” okán kapta a kitüntetést.

Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatával tüntette ki Szabó Zoltánt, az MTA doktorát, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos főtanácsadóját.

A hivatalos indoklás szerint az irányításelmélet kutatása és oktatása területén elért eredményei, különösen a modern geometria alapú szabályozáselméleti eredmények kidolgozása, illetve azok járműipari alkalmazása érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Szabó Zoltán Béla programtervező matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete Rendszer és Irányításelméleti Kutató Laboratóriumának tudományos tanácsadója és a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára részére a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést” kapta a SZTAKI kutatója. A bejelentés a Magyar Közlöny március 22-i számában olvasható.

Szabó Zoltán a Dinamikus Rendszerek Elmélete csoport vezetője. Kutatási területei között szerepel a rendszer és szabályozási célú identifikáció, szürkedoboz paraméterbecslési eljárások. A kutatások főleg a robusztus irányítás, tervezési elvek és módszerek köré összpontosulnak, kiegészülve a hibadetektálás és a kapcsolódó rekonfigurálható irányítások témakörével. Ezen belül kiemelt helyet kaptak az úgynevezett geometriai elvekre épülő szabályozástervezési eljárások. Eredményeit rangos konferenciákon mutatta be és hazai, illetve külföldi folyóiratokban publikálta.

Kép: MTA