A HUN-REN SZTAKI-val elkezdődött a hálózat STEM területeken tevékenykedő intézeteinek élvonalbeli nemzetközi kutatók részvételével zajló helyszíni értékelése

A HUN-REN kutatóintézeteinek átfogó értékelése keretében 2024. február 19–20. között megtörtént a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) tudományos tevékenységének helyszíni áttekintése. Ezzel elkezdődött a hálózat matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (STEM) területen tevékenykedő 7 intézményének, ezen belül összesen 12 intézetének világszinten magasan jegyzett kutatók részvételével zajló helyszíni értékelése, amely március 13-áig tart.

A látogatáson videó is készült.


A HUN-REN SZTAKI-t értékelő bizottság tagjai:

Prof. Alexander J.B. Zehnder, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) vendégprofesszora, a svájci ETH Zürich professor emeritusa, a HUN-REN Tanácsadó Testületének elnöke

Dr. Szabó István PhD, a HUN-REN Központ stratégiai és innovációs vezérigazgató-helyettese, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, a Magyar Közgazdasági Társaság Innovációs Szakosztályának alapítója

Prof. Török Péter DPhil, a Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) professzora, a Szingapúri Környezeti Élettudományi Mérnöki Központ (SCELSE) képalkotásért felelős igazgatója, az NTU Optikai Bio-képalkotó Központ (NOBIC) igazgatója, az IDMxS (Institute for Digital Molecular Analytics and Science) ideiglenes igazgatója (Szingapúr)

Prof. Dr. habil. Charaf Hassan PhD, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) dékánja és a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetője, a HUN-REN Irányító Testületének tagja

Prof. Dr. Enric Banda, az Academia Europaea tagja, a Barcelona Supercomputing Center vezető tanácsadója, a Leitat Technológiai Központ stratégiai tanácsadója, a spanyol Tudományos, Innovációs és Egyetemi Minisztérium Tanácsadó Testületének elnöke, az Európai Tudományos Alap volt főtitkára, a Euroscience volt elnöke (Spanyolország)

Prof. Dr. Chih-Hao Luke Ong PhD, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) kiváló professzora és kutatási alelnöke, az AI Singapore vezető kutatója (Szingapúr)

Dr. Jana Kolar, a Közép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium (CERIC-ERIC) ügyvezető igazgatója, az Európai Innovációs Tanács (EIC) nagykövete, a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fórumának (ESFRI) volt elnöke (Szlovénia)

Dr. Márka Zsuzsa, a New York-i Columbia Egyetem Columbia Asztrofizikai Laboratóriumának kutatója, a kozmikus gravitációs hullámok egyik felfedezője (Egyesült Államok).

Prof. Hendrik Van Brussel, az automatika és mechatronika emeritusz professzora a Leuveni Katolikus Egyetem Mechanikai Mérnöki Tanszékén, az euspen (European Society for Precision Engineering and Nanotechnology) és a Nemzetközi Gyártástechnológiai Akadémia (CIRP) korábbi elnöke (Belgium)

Prof. Paul M.J. Van den Hof PhD, az Eindhoveni Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Tanszékén működő Vezérlőrendszerek Csoport professzora, az IFAC (International Federation of Automatic Control) alelnöke és irányítótestületének korábbi elnöke (Hollandia)

A HUN-REN 49 kutatóintézetének átfogó értékelése Gulyás Balázs HUN-REN elnök kezdeményezésére indult el idén januárban. Célja, hogy pártatlan és őszinte képet adjon a HUN-REN kutatóintézeteinek helyzetéről a nemzetközi színtéren és a lehetséges kitörési pontokról. Az értékelés eredményeire építve – a nemzetközi jó példák és jógyakorlatok beépítésével – a kutatóhelyekkel közösen alkotják meg a célokat támogató új kutatási stratégiát.

Forrás: HUN-REN.hu