A Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének küldöttsége tett látogatást a SZTAKI-ban

2022. március 9-én délután az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének küldöttsége érkezett a SZTAKI-ba, hogy megismerkedjen az intézet működésével, valamint közelebbről is megvizsgálhassa a SZTAKI által koordinált nemzeti laboratóriumok, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL) és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) tevékenységét.

A követség képviseletében Matthew Kirlew elsőtitkár, Kocsis Krisztina tudományos attasé és Gulyás Levente kommunikációs munkatárs érkeztek az intézetbe, de velük együtt részt vett a találkozón Verbovszky Gabriella, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat nemzetközi kapcsolatokért felelős szakértője is. A nagyjából kétórás program első felében a SZTAKI munkatársai tartottak előadásokat.

A sort Érdi-Krausz Gábor, a MILAB projekt koordinátora nyitotta, aki a SZTAKI felépítéséről, működéséről, nemzetközi kapcsolatairól tartott bemutatót. Másodiknak Benczúr András, az Informatikai Kutatólaboratórium vezetője és a MILAB szakmai vezetője következett, aki a MILAB kutatásairól és a mesterséges intelligencia egyre szerteágazóbb felhasználási területeiről tartott részletes prezentációt.

Őt Gáspár Péter, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium vezetője és az ARNL szakmai vezetője követte, aki a nemzeti labor kutatásairól, megoldásairól tartott előadást, egyaránt ismertetve a szárazföldi és légi autonóm rendszerekkel kapcsolatos munkálatokat. Kovács András, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa állt a pódiumra, hogy a labor fejlesztéseiről és az energiamenedzsmenthez kapcsolható eredményeiről tartson előadást.

A prezentációkat követően a látogatók hosszan beszélgettek a SZTAKI munkatársaival, és jövőbeli együttműködések lehetőségéről is szó esett. A zártkörű rendezvényen készült fotókat az intézet Facebook-oldalának galériában nézhetik meg, ide kattintva.