Bemutatták eredményeiket a MILAB kutatói a 2023-as Szakmai Napon

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) 2023. június 15-én tartotta az idei szakmai napját. A hallgatók személyesen és online követhették az egész napos szakmai előadásokat, melyeket a MILAB projekt kutatói, a SZTAKI által koordinált nemzeti labor partnerintézeteinek képviselői, illetve más nemzeti laborok szakértői tartottak.

A rendezvényen személyesen mondott köszöntőt Prof. Dr. Monostori László, SZTAKI igazgatója, Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára, Dr. Lengyel László az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, valamint Dr. Benczúr András a MILAB szakmai vezetője.

Bódis László köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar gazdaság sikere hosszútávon az innovációban és a tudásban rejlik, ezért ezeket szükséges tovább erősíteni a háború és az energiaválság okozta gazdasági kihívások időszakában is. Ezt a célt szolgálja Magyarország új innovációs stratégiája is, a Neumann János Program (NJP), amelynek középpontjában a tudásalapú gazdaság megerősítése, az egyetemek, kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsolása áll.

A Szakmai Napon a MILAB alprojektjei bemutatták a közelmúltban elért, legfontosabb eredményeiket: a Semmelweis Egyetem, az ELTE, a BME, a SZTE, a TK, a Rényi Intézet, valamint a SZTAKI kutatói számoltak be kutatási témáikról és eredményeikről.

A MILAB hat alprojektből áll: az MI matematikai alapjai; gépi látás; nyelvfeldolgozás; egészségügy; ipari szenzorok, valamint biztonság. Az eredmények között olyan témákat, megoldásokat találunk, mint

  • a ChatGPT alkalmazása szoftverfejlesztésben;
  • a mélytanulás tanuló, általánosító képességeinek, a modellek teljesítmény-garanciáinak vizsgálata;
  • takart objektumok nem látható részeinek meghatározása;
  • drónfelvételek alapján menekülő útvonalak keresése katasztrófahelyzetben;
  • magyar nyelvfeldolgozó szoftver eszköztár;
  • a gazdasági szövegek pozitív vagy negatív várakozásának megállapítása;
  • szívinfarktus súlyosságának, a skizofrénia kockázatainak modellezésében;
  • szenzorokkal ellátott hídszerkezetek vizsgálata;
  •  robotok feladatvégzése megerősítéses tanulással;
  • valamit MI szoftverek sérülékenységének vizsgálata.

Az eseményen bemutatkoztak a társ nemzeti laboratóriumok is: az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium, majd az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium, valamint a Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium is.