Átadták a ZalaZone tesztpályát

2022. március 28-án, szombaton átadták a 45 milliárd forintos fejlesztésként megvalósult, 265 hektáros ZalaZone autóipari tesztpályát. Az átadón a SZTAKI és a Széchenyi Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának közös, autonóm járműves demonstrációját is megtekinthették az érdeklődők.

A ZalaZone építése még 2017-ben kezdődött, az elkészítést eleve több ütemre tervezték. 2019 májusában adták át az első ütemet: a dinamikai felület, a nagy sebességre tervezett kezelhetőségi pályát, illetve a a Smart Cityt.

Következő lépésként a Smart City Zóna további szakaszai mellett elkészült még több modul: új fékfelület, autópályaszakasz, országúti szakasz, egyetemi pálya, alacsony tapadású kezelhetőségi pálya, valamint zajmérőfelület és emelkedők.

A létesítmény európai szintű egyedisége abban áll, hogy a hagyományos járműdinamikai tesztek mellett az automatizált, hálózatba kapcsolt, illetve elektromos járművek vizsgálatát, fejlesztését is lehetővé teszi – mondta az eseményen Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter.