VIRTUÁLIS BEJÁRÁS A DIGITALIZÁLT TÉRBEN - INTERAKTÍV FELFEDEZÉS INFORMÁCIÓS PONTOK FELHASZNÁLÁSÁVAL

 
 

A SZTAKI eLearning Osztálya valós terek, speci­ális környezetek bemutatásához, virtuális bejárásához és interaktív felfedezéséhez készített új szolgáltatást. A bejárandó terekről nagyfelbontású, valós 3D-s és egyben 360 fokos gömbpanoráma képek készülnek. Ezek saját fejlesztésű tartalomszerkesztő rendszerrel kerül­nek feldolgozásra és többplatformú (web, mobil, VR) lejátszó felhasználásával érhetők el különböző eszkö­zökön.

A „virtuális bejárás” szolgáltatás létrehozását egy többlép­csős kutatás-fejlesztési projekt előzte meg. Ennek köszönhetően az új szolgáltatás minden elemében kihasználja az aktuális korban elérhető informatikai eszközök lehetősége­it és magas szinten szolgálja ki a felhasználói elvárásokat. A fejlesztés során többféle tartalommal (ipar, gazdaság, oktatás, tudomány, turisztika, ismeretterjesztés) és célcso­porttal (a fiataloktól az idősebb generációkig) teszteltük az elkészített szolgáltatást.

Az új szolgáltatás 2D-s és 3D-s megjelenítő eszközökön egy­aránt használható. A 2D-s megjelenítők ugyan jobban elter­jedtek, de a virtuális bejárás 3D-s megjelenítőkön látványos igazán. A virtuális bejárás során egymásba fűzhető akár 5-6 helyiség/térrész is, amelyek között a tájékozódást egy interaktív térkép is segítheti. A helyiségek között a mozgást, illetve az adott térrészen belüli interakciót az alkalmazott megjelenítő vezérlése határozza meg. Számítógép haszná­lata esetén ez a billentyűzetet és az egeret jelenti.

Az új szolgáltatás révén - a helyi igényektől függően - többcélú felhasználás is elérhetővé válik:

» nehezen megközelíthető helyek bemutatása,

» speciális ruházatot, vagy szigorú helyi szabályok betartását követelő környezetek bemutatása,

» folyamatos munkavégzést igénylő, emiatt csak korlátozottan látogatható helyek bemutatása,

» időszakosan elérhető tartalmak bemutatása,

» a valós terek részletesebb, változatos, újszerű bemutatását lehetővé tevő, akár többnyelvű, kiegészítő multimédia tartalmak elhelyezése.

Kiemelt referenciák
» A SZTAKI és a győri Széchenyi István Egyetem közös, Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központjának 3D-s és 2D-s bemutatása:

MTA SZTAKI - SZE - Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központ

» A budapesti Eötvös Loránd Emlékgyűjtemény 3D-s és 2D-s bejárása:

Eötvös Loránd Emlékgyűjtemény

» A lillafüredi barlangok interaktív 2D-s felfedezése:

 lillafüredi barlangok

» A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény 2D-s virtuális kiállítása:

Virtuális kiállítás a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben


Olyan felhasználóbarát, komplex szolgáltatást hoztunk lét­re, amelynek segítségével partnereink számos területen, különböző modelleket használva, hatékonyan tudják elérni demonstrációs, prezentációs céljaikat.