Sindy

 
 

A Sindy projekt az Intézet saját önálló robotrepülőgép fejlesztési projektje. A repülőgép fejlesztésének célja, hogy teszt-platformként szolgáljon különböző fedélzeti avionikai berendezések számára. A megtervezett repülőgép fontos tulajdonsága, hogy egyszerűen reprodukálható mivel könnyen beszerezhető alkatrészekből áll, valamint egyszerű technológiák felhasználásával, mindennapi eszközök segítségével megépíthető. Ezen tulajdonsága illetve az elérhető matematikai modellje együttesen biztos alappá teszik kutatási eredmények teszteléséhez.

A robotrepülőgépek közös légtérbe történő integrálása igen biztonságos repülőgépeket követel meg, ezért a megbízhatóságot kiemelt tulajdonságként kell kezelni. A megbízhatóság növelése érdekében a gép két hajtóművel, dupla farokfelülettel és ebből eredendően megkettőzött vezérsíkokkal rendelkezik. A repülőgép szerves részét képezi rekonfigurálható irányításokat, valamint „Látni és elkerülni” ütközés-elkerülő rendszereket célzó fejlesztéseknek.

Az MTA SZTAKI saját fejlesztésű modell-repülőgépe
Sindy repülőgép

A repülőgép törzse teljes egészében a hasznos teher számára van fenntartva, egyszerre 1-4 kg teher hordozására képes, ami különböző avionikai és tesztberendezésekből állhat. Moduláris felépítésének hála a különböző berendezések szinte pillanatok alatt beszerelhetőek.

A tervezés során az egyszerű reprodukálhatóság szempontja előnyt élvezett a súlycsökkentéssel szemben. Ez jelentősen meghatározza a repülőgép alakját és a felhasznált elemek tulajdonságait.  Az eredmény egy magas színvonalú repülőgép, ami jó tulajdonságait és funkcionalitását számos szét- és összeszerelés után is megőrzi. Az egyszerű módosíthatóságot a törzsben alkalmazott lézer-vágott faanyagok és a szárnyban található hab-elemek teszik lehetővé, a tükörsima és fényes felületek pedig elegáns megjelenést kölcsönöznek a gépnek. Az előre kivágott építőelemek használata gyors összeállítást tesz lehetővé. Egy új repülőgép 180 munkaóra alatt elkészíthető.