Védelmi célú, autonóm távérzékelő és adatfeldolgozó rendszert fejleszt a SZTAKI

Az NKFIH Tématerületi Kiválósági Programja (TKP) keretében támogatást nyert a SZTAKI Hidrogén meghajtású, kooperatív, vezető nélküli távérzékelési eszközök és kapcsolódó adatfeldolgozó keretrendszer kutatása című projektje.

A kutatás célja iparilag releváns, távérzékelésre épülő felvételező és változásfelismerő keretrendszer kialakítása, a kutatásban szereplő rendszerek és módszerek magasabb technológia szintre emelésével, így azok már alkalmassá válnak közvetlen piaci hasznosításra. 

A pályázat első felében a módszerek kutatása kifejezetten a védelmi feladatok szempontjait figyelembevételével, és releváns piaci szereplők (MVM, MOL, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, ZalaZONE, Országos Vízügyi Főigazgatóság, ) bevonásával dolgoznak majd a SZTAKI kutatói. Ezután két konkrét felhasználási esethez prototípust készítenek, majd az eredmények alapján további finomhangolásokat végeznek. 

Grafika: Intelligent Energy
Grafika: Intelligent Energy

A két esettanulmányt részletes kidolgozása még folyamatban van, a cél, hogy az egyik a valós idejű szenzoradat-feldolgozást és a hosszú távú autonóm felderítést vizsgálja; míg a másik a különböző szenzorhordozó platformok és különböző információforrások operációjára helyezze a hangsúlyt.