A vállalati digitális érettségről és ennek Ipar 4.0-ban betöltött szerepéről adott elő a SZTAKI kutatója

Dr. Nick Gábor (EPIC InnoLabs Kft, SZTAKI EMI labor) és Thomas Scheuer (Fraunhofer IPT)  "A vállalatok digitális érettségének modellje és annak alkalmazása az Ipar 4.0-ban" címmel tartott előadást a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara  valamint a Netzwerk Digital szervezésében 2022. május 18-án. Az online előadáson német és magyar vállalati vezetők és a terület szakértői vettek részt, számos szektort képviselve.

A digitalizáció korát éljük, melyben az ipar digitális transzformációja folyamatos. Gyorsan változó világunkban számtalan műszaki, gazdasági és társadalmi trend hat a vállalatokra. Ezeket mindenki a legjobban szeretné lereagálni, tekintve az Ipar 4.0 paradigma előnyeinek kiaknázása a vállalati versenyképeség kulcskérdése. Egyre többen keresik a módszert az ipari vállalatok digitalizációs érettsége, vagyis a negyedik ipari forradalomra való felkészültségének értékelésére.

Előadásukban az acatech (Deutsche Akademie der Technikwissenschaften), a Fraunhofer kutatóhálózat IPT intézete és Aachen RWTH egyeteme közös érettségi modelljét, de legfőképpen annak használatát mutatták be részletesen, gazdasági társaságokra vonatkoztatva. A modellt az előadók jól ismerik, alkalmazásában nagy gyakorlatuk van, tekintve annak megalkotásában és Európa szerte történő alkalmazásában munkatársaik aktív szerepet vállaltak.

Az előadók egyénileg és közösen is több publikációt és ipari projektet jegyeznek Ipar 4.0 érettségi modellek és azok hasznosulása témakörben.