További 3 évre elnökségi taggá választotta a Hungarnet Egyesület Rigó Ernőt, a SZTAKI HBIT vezetőjét

Hungarnet Egyesület (Magyar Felsőoktatási és Köznevelési, Kutatási és Közgyűjteményi Számítógép-hálózati Egyesület) 2023. májusi közgyűlése újabb 3 évre elnökségi tagjának választotta Rigó Ernőt, a SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztályának vezetőjét. Rigó Ernő 2020. óta az elnökség tagja.

Rigó Ernő 2005-ben végzett a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, Műszaki Informatika szakon, majd továbbképezte magát hálózatbiztonsági szakemberré, és megszerezte az ezzel kapcsolatos képesítéseket: CISA, CISSP. Már egyetemi tanulmányai alatt bekapcsolódott az akkor még az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) hálózatbiztonsági kutatásaiba és fejlesztéseibe. Kiemelkedő szakmai kompetenciájának és emberi kvalitásainak köszönhetően 2013-tól az újonnan megalakuló Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály (HBIT) vezetője. Integratív személyiségének köszönhetően a HBIT szakmai körökben komoly hírnévre tett szert.

Rigó Ernő vezetésével a SZTAKI-ban bevezetett, folyamatosan használt informatikai rendszerek és alkalmazott megoldások mintaként szolgálhatnak más hazai kutatóintézetek és az egész HUNGARNET közösség számára. Vezetőként komoly szerepe volt a SZTAKI kecskeméti telephelyének 10Gbit/s sebességű redundáns hálózati kialakításában, valamint a SZTAKI győri telephelyén a Széchenyi István Egyetemen úgyszintén 10 gigabit per másodperces sebességű redundáns eléréssel rendelkező, az Egyetemmel közösen kialakított igen impozáns és ipari partnerek által is elismert Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központ korszerű IT rendszerének megvalósulásában is.

Rigó Ernő vezeti a hálózati incidensek felderítésével, elemzésével és kezelésével foglalkozó HunCERT munkacsoportot, melynek küldetése, hogy ebben támogassa a hazai internetszolgáltatókat és hozzájáruljon a felhasználók biztonságtudatosságának növeléséhez. A HunCERT komoly szakmai elismertségnek örvend nemzetközi téren is, mivel rendszeresen részt vesz és kimagasló eredményeket ér el a különböző szereplők által szervezett hazai- és nemzetközi kiberbiztonsági gyakorlatokon. Megálmodója és tervezője a HunCERT Probe (hálózati incidenseket észlelő és elemző) csapdarendszernek, melyet az általa vezetett osztály fejlesztett ki és több tucat hazai internet szolgáltató és felsőoktatási intézmény alkalmazza ezt saját hálózatbiztonságának növelésére. Továbbfejlesztett, ipari változata egyéb országos szervezeteknél működik.

Számos hazai, a tudományos életet és az akadémiai közösség érdekeit szolgáló projektben vesz részt. Szakmai vezetőként jelentős mértékben hozzájárult

  • a népszerű MTA Cloud szolgáltatás létrejöttéhez (mely jelenleg is maximális kihasználtsággal működik) és ennek magas rendelkezésre állású működéséhez,
  • a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) megújításához,
  • az MTA Könyvtár Repozitórium (REAL) üzemeltetéséhez,
  • nagymértékben neki is köszönhető az átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő eduID föderatív azonosítási szolgáltatás túlélése

Korszerű szakmai tudását egyetemi oktatóként a jövő nemzedékének hálózatbiztonsági tudatosság növelésére is felhasználja, tanácsaival segíti az Eötvös Loránd Kutatói Hálózat (ELKH) informatikai fejlesztési stratégiájának kialakítását.

A Networkshop konferenciákat programbizottsági tagként és előadóként is segíti, valamint hálózatbiztonsági témában már több sikeres HunCERT Workshopot szervezett.