A SZTAKI új szuperszerveréről forgatott a Petőfi TV

A SZTAKI által vezetett Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) új, videokártyákból épített számítógépe volt az M2 Petőfi TV KiberMa című műsorának egyik témája.

Benczúr András, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának vezetője az MTVA KiberMa című műsorában beszélt a MILAB új hardvereiről és arról, hogy az alapvetően videojátékokhoz kifejlesztett videokártyák hogyan váltak a mesterséges intelligencia és a neurális hálók kutatásának egyik fő eszközévé.

„Az ELKH infrastruktúra-pályázatán nyertünk tavaly egy támogatást, amin beszereztük az elérhető legnagyobb teljesítményű Nvidia grafikus processzorokból álló szervert. Ez a szerver, amit a Supermicro szerel össze, nyolc darab A100-as GPU-kártyát tartalmaz. Ezek nagyon gyors NVLink kapcsolattal vannak összekötve” – mondja Benczúr az adásban.

Kiemeli: a grafikus kártyák neurális hálózatokba való bevezetése a gépi látásban igen jelentős, ideértve az autonóm járművek működtetését és az orvosdiagnosztikát. „Például szív MR felvételeket fogunk ezeken a kártyákon feldolgozni. Ez egy 3D-s videófolyamat.”

A teljes adás ide kattintva érhető el, az interjú 15:06-nál kezdődik.

A szóban forgó szerverről itt írtunk részletesen.