SZTAKI-s szakértő erősítette a nemzetközi Gaia-X Hackathon ezüstérmes csapatát

Bilbao adott otthont a 6. Hackathonnak, amely a technológia-központú Gaia-X Tech-X Conference & Hackathonnal közösen került megrendezésre. A versengő csapatoknak valós, teljes használati esetet lefedő forgatókönyveken kellett dolgozniuk, amelyek alkalmazzák a Gaia-X nyílt forráskódú szoftvert és a Trust Framework-öt. Kollégánk, Emődi Márk csapata második helyezést ért el. A SZTAKI a Gaia-X magyar kapcsolati pontja.

Május elején a Gaia-X és az OSS közösség két napra összegyűlt a spanyolországi Bilbaóban az éves Tech-X Conference & Hackathon eseményre. A jelenlévők részt vehettek a legújabb technológiákkal foglalkozó Gaia-X Workshopokon és előadásokon, kipróbálhatták magukat a kétnapos hackathonon a Gaia-X nyílt forráskódú közösséggel, és lehetőségük volt kapcsolatot építeni számos vállalkozással, Gaia-X Hub-okkal, vertikumokkal, Lighthouse projektekkel és egyéb tagokkal.

A Gaia-X összehozza az európai és azon túli vezetőket az ipar, a politika, a kormányzás, a kutatás, a tudományos és a műszaki élet területeiről, hogy együtt dolgozzanak a megbízható adatinfrastruktúrák következő generációján. Technológiai szolgáltatók, felhasználók, nagyvállalkozások, valamint kis- és középvállalkozások csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben meghatározzák, hogyan kívánják fenntartani az adataik feletti ellenőrzést, beleértve az adatokhoz való hozzáférést, és azok menedzselését. 

A Gaia-X szervezet a nemzeti Gaia-X Hubokkal működik együtt, amelyek minden országban az érdekelt felek központi kapcsolattartó pontjaként szolgálnak. A SZTAKI által vezetett magyar Hub 2022 áprilisában alakult meg, ezzel a Gaia-X helyi kapcsolattartóinak száma 18-ra nőtt. A nemzeti Hubok között szoros az együttműködés, de országos programjaikat, tevékenységeiket saját maguk szervezik és bonyolítják le.

Az érdeklődőknek lehetőségük volt gyakorlati példákon keresztül megismerkedni a legújabb technológiai kihívásokkal és hozzájárulhattak azok megoldásához.

A plenáris ülések a Gaia-X-hez kapcsolódó témák széles skáláját fedték le: az egyesített architektúra és a Gaia-X Digital Clearing House (GXDCH) koncepciójának ismertetésétől a biztonságos és decentralizált Gaia-X-kompatibilis esettanulmány bemutatásáig. A plenáris ülések a Tech-X dedikált weboldalán lesznek elérhetők.

Különböző workshopokon képezhették magukat a résztvevők, a kiemelt területek a Gaia-X alatti adatvédelmi számítások, a Gaia-X munkafolyamatok és a Compliance Service 22.10 tervezése, építése és telepítése voltak.

Emődi Márk, a SZTAKI szakértője, a ‘Self-description generation via infrastructure discoverability features‘ csapat tagjaként második helyezést ért el a Hackathonon. A csapatnak azon kellett dolgoznia, hogy megvalósítsanak egy valós, teljes használati esetet lefedő szcenáriót, amely a Gaia-X nyílt forráskódú szoftvert és a Trust Framework-öt használja. Miután meghatározták a célokat és körülményeket, alátámasztották, hogy miért van szükség a föderációra, majd bemutatták, hogyan implementálták a kapcsolatot a rendszerrel  és hogyan lehet az adatcserét végrehajtani a Gaia-X kompatibilis leírásokba foglalt hozzáférés-szabályozás érvényesítésével.

Az ezüstérem 2000 eurós jutalmat hozott Márk nemzetközi csapatának. Gratulálunk a csapat tagjainak:

  • Matej Feder (dNation)
  • Roman Hros (dNation)
  • Kurt Garloff (Sovereign Cloud Stack, OSB Alliance)
  • Max Wolfs (Sovereign Cloud Stack, OSB Alliance)
  • Márk Emődi (SZTAKI)
  • Juan Lopez de Armentia (Tecnalia)
  • Gorka Benguria (Tecnalia)
  • Gorka Zárate Martinez (Tecnalia)
  • Raul Miñon (Tecnalia)
  • Ana Isabel Torre (Tecnalia)