A SZTAKI is részt vett a 2022-es Elektronikus Aláírás Napján

Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), az INTEGRITY Kft., a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), valamint az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) az elektronikus aláírás napja alkalmából idén is ismeretterjesztő rendezvénnyel hívta fel a figyelmet a mai világban már nélkülözhetetlen technológia, az elektronikus aláírás adta lehetőségekre.

Az elektronikus aláírás napjának ötlete az USA-ból származik: az ESIGN Dayt június 30-án tartják, mert 22 éve ezen a napon írta alá Bill Clinton az amerikai elektronikus aláírási törvényt. Magyarországon alig egy évvel később, 2001. június 12-én történt ez meg. 2016-ban hatályba lépett az EU szinten egységes jogi keretek biztosító eIDAS rendelet is, ami megfelelő alapot biztosított a határokon átnyúló, digitálisan hiteles dokumentumok használatára épülő folyamatok kialakításának is.

A technológia használata egyre terjed, a mai, egyre gyorsabban digitalizálódó világban egyre nagyobb az igény arra, hogy hivatalos ügyeinket is az online térben, személyes megjelenés nélkül, mégis biztonságosan végezhessük, ehhez pedig elengedhetetlen a digitális hitelesség megteremtése. Az elektronikus aláírás napja alkalmából megrendezett esemény célja, hogy népszerűsítse az elektronikus aláírás használatát, az érdeklődők számára hiteles szakemberektől, valós gyakorlati tapasztalatokon keresztül, felhasználóbarát módon tegyen elérhetővé szakmai ismereteket.