A SZTAKI is fejleszti Neelie Kroes kedvenc felhő szoftverét

Az európai open source fejlesztések egyik legjelentősebb terméke a teljességgel szabadon hozzáférhető komponensekből felépülő OpenNebula  felhő megoldás. A szoftver nem közömbös az EU számára sem, olyannyira, hogy Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális politikáért felelős biztosa külön kiemelte jelentősségét az Open Source Conference 2012 eseményen  tartott előadásában .

Az OpenNebula egy Infrastructure-as-a-Service (infrastruktúra-mint-szolgáltatás) megoldás, azaz képes különféle konfigurációkban teljes infrastruktúrát (skálázható virtuális szerverparkot és a hozzá kapcsolódó hálózatot) biztosítani, amelyen aztán a felhasználók komplett szolgáltató rendszereket építhetnek fel. Egy ilyen felhő megoldás nemcsak jelentős költség megtakarítással jár, de használatával nagymértékben csökkenthető a környezeti terhelés is. A szolgáltatott infrastruktúra a mindenkori igényeknek megfelelően méretezhető, így az alatta futó hardver a szokásosnál sokkal jobb kihasználtsággal működtethető, az egységnyi erőforrás előállításához szükséges tápegységek, ventillátorok, szerverterem kapacitás, hőleadás és áramfogyasztás pedig kedvezőbb a hagyományos üzemeltetési megoldásoknál.

Az OpenNebula fejlesztésekhez, egyik projektje apropóján, az MTA SZTAKI is hozzájárul. Az Intézet, az MTA eszközfinanszírozás keretein belül, belső kutatási igényeinek kiszolgálására tavaly saját felhő rendszer ( SZTAKI Felhő ) kiépítése mellett döntött, melyhez az OpenNebula felhő szoftvert vette alapul. Mivel azonban az így felmerülő speciális igényekre született megoldások másutt is hasznosak lehetnek, a kutatások eredményeit visszajuttatta az OpenNebula fő forráskód ágába – a kódrészletek nagy része már beolvasztásra is került.

Ács Sándor , a Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium munkatársa, a projekt vezetője leginkább a fejlesztői csapat hatékony és dinamikus storage megoldásaira büszke. “ A Linux alapú operációs rendszerre épülő, úgy nevezett iSCSI alapú storage megoldásunk amellett, hogy költséghatékony és robusztus, akár sok száz virtuális gép egyszerre történő indítását is támogatja – ez a megoldásunk került be legkorábban az OpenNebula fő ágába. Emellett egy alacsony hálózati rétegen működő protokollhoz, az ATA over Ethernethez is készítettünk drivert, amellyel akár 30-60%-os diszk teljesítmény növekedés is elérhető az iSCSI használatához képest. Az eredményeket a Parallel, Distributed, and Network-Based Processing (PDP 2013) konferencián nemzetközileg is publikáltuk, továbbá számos hibajelentéssel és hibajavítással is hozzájárultunk a szoftver jobbátételéhez, melynek eredményeként az OpenNebula közösség ismert és elismert tagjaivá váltunk.

Héder Mihály , az Internet Technológiák és Alkalmazások Központ kutatója, a SZTAKI Felhő fejlesztői csapatának egyik tagja az interoperabilitást emelte ki. “ Készítettünk egy modult, melynek segítségével azok az intézmények, amelyek kellően fejlett, föderatív központi azonosítási rendszerrel rendelkeznek, a felhasználók helyi adminisztrációja helyett a szervezetben már amúgy is létező csoportokhoz és projektekhez rendelhetnek felhő erőforrásokat – így a különféle szolgáltatásokhoz elég egy adatbázis használata, valamint a különböző szervezetek adatbázisainak együttműködése is megoldható. Legalább ilyen fontos az a Shared Logical Volume Managernek nevezett megoldásunk, amely segítségével az OpenNebula nagyobb gyártók (IBM, DELL, EMC, Fujitsu…) által szállított “dobozos” Storage Area Network (SAN) megoldásokhoz illeszthető. Az ilyen tároló rendszereket sok cégnél előszeretettel használják, mi pedig fontosnak tartjuk, hogy ők se maradjanak ki a támogatottak köréből. Mindkét megoldásunkat lelkesen fogadták a szoftver nemzetközi fejlesztői közösségében; a föderatív bejelentkezésről Maastrichtben tartunk majd előadást a Terena Networking konferencián-en, az storage megoldásról pedig egy opennebulás bejegyzést kértek tőlünk a sozftver hivatalos blogjára . A SZTAKI Felhő projekt további hozadéka, két születőben lévő MSc diplomaterv is, melyet a projektben résztvevő laborjaink gyakornokai készítenek az OpenNebulát használó felhőrendszerünkről .”

A SZTAKI Felhő első projektéve április elsején ért véget. A projektben résztvevő kutatók és fejlesztők egy workshop keretén belül osztották meg egymással eredményeiket és tapasztalataikat. Az esemény előadásairól felvételek is készültek, melyek megtalálhatóak a SZTAKI Felhő hivatalos weboldalán , a felhő igénybevételéhez és használatához szükséges dokumentumokkal egyetemben. A projektben elért eredmények már most túlnyúlnak az Intézet falain. Az elkészült szoftvereket szerte a világban telepítik az OpenNebula felhasználók, a SZTAKI felhőrendszere pedig az Intézet számos nemzetközi projektjének erőforrás-igényét képes kielégíteni. Jelen pillanatban például a SZTAKI koordinálásával folyó, az Európai Unió által is támogatott, SCIentific gateway Based User Support (SCI-BUS) és International Desktop Grid Federation Support (IDGF-SP) projektek az új infrastrukturális megoldásokra támaszkodnak, a SZTAKI Szótár bizonyos elemei is használják már a felhőt, továbbá a kapott erőforrásokért cserébe a DBpedia projekt tagjai elkészítették a DBpedia Spotlight magyar verzióját.