A SZTAKI az EFOTT-on is bemutatkozott

A Digitális Jólét Program (DJP) saját sátorpavilonnal vett részt az idei, augusztus 10. és 14 között, a Velencei tó partján rendezett, elsősorban fiatalokat, egyetemistákat célzó EFOTT fesztiválon. Az eseményen a SZTAKI kutatói is jelen voltak demonstrációjukkal.

A SZTAKI demonstrációja

A SZTAKI mint a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) konzorciumvezetője felkérést kapott demonstráció bemutatására az EFOTT-on, mesterséges intelligencia témakörben. Kisari Ádám és Máté Kristóf, a SZTAKI Rendszer- és Irányításelméleti Kutatólaboratórium kutatói az autonóm (vezető nélküli) járművek irányításában központi szerepet játszó fedélzeti érzékelő rendszer (kamera, LIDAR, radar) alkalmazását mutatták be az érdeklődőknek. A rendszer a mesterséges intelligencia segítségével képes felderíteni a jármű környezetét, az utat, sávokat, környező járműveket, gyalogosokat, akadályokat. A területet a szintén SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratóriumban (ARNL) is kutatják.

A digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Program (DJP) célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerülhessen.