Standunk sikerrel szerepelt az Automotive Hungary-n

2017-ben október 18-20. között rendezték meg az AUTOMOTIVE HUNGARY-t és az 5. Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, melyen intézetünk saját standdal, több laborból álló szakemberi gárdával és látványos demokkal képviseltette magát.

A kiállításon a magyar járműipar meghatározó szereplői, az autógyárak, TIER1-es, TIER2-es és TIER3-as beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek kollektív standjai lesznek jelen.  A sort új kiállítók is bővítették Németországból, Dél-Koreából, Olaszországból, Svájcból és Taiwanról. A gazdag szakmai programra idén nagyjából 10.000 látogató és üzleti partner jött el, akik az A pavilon 201F1 szám alatt intézetünk kutatási-fejlesztési portfólióját, leginnovatívabb termékeit és szolgáltatásait is megismerhették.

Az Ipar 4.0 jegyében

A kiállításon a SZTAKI-t igazgatónk, Monostori László a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezésében megrendezésre kerülő Intelligens járművek konferencián vitaindító előadással és a panelbeszélgetés moderátoraként is képviselte. A téma elsősorban az európai kiválósági központok és projektek köré épült, de érintette a  V4 országok digitalizációs stratégiáit és a versenyképesség növelése érdekében határokon átívelő együttműködési lehetőségeket egyaránt.

monostori

fh

Saját stand, négy izgalmas tématerület

Az intézet standja, - mely az A pavilon 201F1 szám alatt volt megtalálható, - kifejezetten népszerű volt a látogatók körében, a konferencia ideje alatt rengetegen érdeklődtek kollégáinktól a SZTAKI-ban zajló fejlesztésekről. Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumunk a helyszínen installált Velodyne VLP16 16 csatornás Lidar szenzor adatait valós időben elemezte, így a saját fejlesztésű technológiának köszönhetően képes volt a látogatók elkülönítésére majd követésére, az eredményt pedig szinkronban megjeleníteni egy kivetítőn színezett pontfelhő formájában. Megosztott Virtuális Valóság Kutatócsoportunk a fentieket kiegészítve azokat a technológiai lehetőségeket mutatta be, amivel a virtuális valóság képes támogatni a jövő autógyártását mind a tervezési-gyártási, mind a design folyamatok szintjén.

dfas

Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumunk a közúti gépjárművekhez és azok korszerű irányításához kapcsolódó elméleti és alkalmazott nemzetközi kutatásokat, valamint a kutatások eredményeit hasznosító fejlesztéseket demonstrálta, melyek széles platformot ölelnek át. Az autonóm és kooperatív járműirányítási kísérletekhez használt járművek az 1:5 méretarányú modell-autóktól a ”felszenzorozott”, vagyis LIDAR-ral, kamerákkal és RTK GPS professzionális navigációs rendszerrel ellátott elektromos gépkocsin át egészen a kamionokig terjed. Ez utóbbiak esetében például az energiatakarékos üzemeltetést elősegítő intelligens irányítási funkciók kerültek kifejlesztésre és közúti tesztelésre egy nemrég zárult hazai projekt keretében, mely szintén bemutatásra került.

robi

azto

A Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium ipari folyadékok vizsgálatát végző térfogati mikroszkópot mutatott be. A digitális holográfia elvén működő automatikus berendezés képes az olajokban illetve hűtőfolyadékokban megjelenő fém és egyéb részecskéket detektálni és azokat méretük és típusuk szerint osztályozni. Ezzel lehetővé válik ezeknek a folyadékoknak az állapot alapú cseréje, amely jelentős megtakarítást eredményezhet a jelenleg alkalmazott naptár vagy gépüzemóra alapú cseréhez képest. Ugyanakkor mindez az intelligens gyárban jobban tervezhető karbantartást eredményez és csökkentheti a meghibásodások valószínűségét.

Mérnöki és üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumunk két bemutatóval is képviseltette magát a kiállításon; egyrészről egy interaktív gyártásszimulációs eszközön mutatta be, hogy egy gyáron belül, különböző, az interaktív táblán megadott elrendezésekkel mekkora kihozatalt tudunk elérni, másrészről demonstrálta az ember-robot együttműködésben rejlő kollaborációs lehetőségeket.

Köszönjük mindenkinek a megtisztelő érdeklődést, jövőre újra találkozunk!

automotive