Sikeres szakmai napot tartott a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium

Szinte napra pontosan egy évvel a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) első szakmai találkozója után, szeptember 7-én Szakmai Napot tartott a MILAB. A hibrid eseményen körülbelül negyvenen személyesen a SZTAKI Kende utcai konferenciatermében, nagyjából hatvanan pedig online vettek részt.

Benczúr András, a MILAB szakmai vezetője megnyitotta a rendezvényt, majd röviden ismertette a konzorcium előtt álló feladatokat. Ezt követően Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy az MI Koalíció és a MILAB fontos szerepet tölt be a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztémában, együttműködésük pedig példaértékű abban, hogy miként tud jól kooperálni a kutatás-innováció és gazdaság.

Domián Krisztina a MILAB projekt gazdasági vezetője bemutatta a MILAB adminisztratív teendőinek menetrendjét, Érdi-Krausz Gábor projektkoordinátor pedig a konzorcium eseményeit foglalta össze, valamint bemutatta, hogy miként készül a MILAB bemutatóterme. Mattyasovszky-Phillip Dóra a MILAB európai projektekért felelős koordinátora a Horizon Europe programot mutatta be, illetve azokat a releváns felhívásokat, amelyek a MILAB-nak és a konzorciumi partnereknek érdekesek lehetnek.

Érdi-Krausz Gábor, a MILAB projekt-koordinátora
Érdi-Krausz Gábor, a MILAB projektkoordinátora / Fotó: Márkus Zsolt

Ezt követően az alprojektvezetők mutatták be a saját tématerületeik programjait és projektjeit. Örvendetes volt látni, hogy a Nemzeti Laboratórium koncepció milyen hatékonyan tud működni a különböző intézmények együttműködése által. A MILAB első éve a konzorcium tagja közötti kutatási együttműködések kialakításáról, a működési modell elindításáról szólt, a következő időszakban azonban már új partnerek is becsatlakoznak az alprojektek munkáiba.

Az ebéd utáni szekció Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese köszöntőjével indult. Kiemelte, hogy a MILAB-on belüli munka példaértékű a Nemzeti Laboratóriumok között és ezt a Szakmai Felügyelő Testület is többször megerősítette. Az elnökhelyettes asszony további sikereket kívánt a konzorcium tagjainak és reményét fejezte ki, hogy minél több eredménynek lesz ipari hasznosítása.

Új taggal bővült a MILAB

Az új csatlakozók közül teljes jogú MILAB tagként a Magyra Államkincstár mutatkozott be. Július elejétől a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel és a SZTAKI-val indítottak közös projekteket. Új együttműködési partnerként mutatkozott be Németh Géza – BME, Kampis György - ELTE, Novák Attila – PPKE, Cserey György – PPKE, Jakovác Antal – Wigner, Orbán Gergely - Wigner. Az általuk bemutatott témák kiegészítik és még teljesebbé teszik az alprojektek tevékenységeit.

A Szakmai Nap utolsó szakaszában az alprojektek külön szekciókat tartottak, ahova a konferencia résztvevői érdeklődésüknek megfelelően csatlakozhattak be személyesen, vagy az erre biztosított Zoom-különszobákban. A délelőtti előadások számos olyan gondolatot indítottak el, amelyeket itt megbeszélhették és amik aztán újabb együttműködéseket indíthatnak el. A megbeszélés végén az alprojektvezetők foglalták össze az eredményeket és azt, hogy miként fogják ezeket beépíteni a munkákba.

A Szakmai Nap végén Érdi-Krausz Gábor zárta le az eseményt, megköszönve mindenkinek az egész napos közreműködést, az előadóknak pedig az értékes prezentációkat. Egyúttal felhívta a kutatói közösség figyelmét arra, hogy szükség van a munka és az eredmények megmutatására, az ipari kapcsolatok építésére. A MILAB-bal kapcsolatos pozitív visszajelzések többek között ennek is köszönhetők. A MILAB projektiroda igyekszik hatékonyan kommunikálni és bemutatni a konzorciumon belül folyó tudományos tevékenységeket.

A címlapfotón: Benczúr András, a MILAB szakmai vezetője / Fotó: Márkus Zsolt