Sikeres, online ELKH Cloud szakmai napot tartottunk

A járványhelyzetre tekintettel online, Zoom-konferencia és Youtube-közvetítés segítségével rendezte meg a SZTAKI, a Wigner FK és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat „Az ELKH Cloud a tudomány szolgálatában: múlt, jelen, jövő” című szakmai napot 2020 október 28-án.

A program ünnepélyes megnyitóját Bokor József, az ELKH alelnöke, a SZTAKI tudományos igazgatója tartotta. Ezután Kacsuk Péter, ELKH Cloud szakmai vezetője és a SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának vezetője az ELKH Cloud eddigi törtnetét mutatta be röviden, kiegészítve a hamarosan megvalósuló fejlesztésekkel.

Rigó Ernő, SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztályának osztályvezetője előadásában az ELKH Cloud által nyújtott infrastruktúra-szolgáltatásokat ismertette az érdeklődőknek, míg Kacsuk Péter a platform szolgáltatásairól beszélt. Pintér Ádám, a Wigner WDC (Wigner Data Center) projektvezetője „Menedzselt üzemeltetés az ELKH Cloudban” címmel tartott tájékoztatót.

Rövid kávészünet után Kovács László, a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának osztályvezetője az ELKH Cloudra alapozható adatrepozitóriumokról tartott előadást; Lovas Róbert, ELKH Cloud projektigazgatója, a SZTAKI igazgatóhelyettese az ELKH Cloud szerepét ismertette a COVID-19 járvány magyarországi kezelésében.

Két olyan kutatócsoport beszámolóját is meghallgathatták az érdeklődők, amelyek már aktívan használják az ELKH Cloudot (és annak elődjét): Mező György, CSFK CSI kutatója a csillagászati alkalmazásokról beszélt, Kacsuk Zoltán pedig a Társadalomtudományi Kutatóközpont Hungarian Comparative Agendas Project (CAP) című kutatásához kapcsolódó alkalmazásokról beszélt. Az előadásokat Kertész Gábor, a SZTAKI tudományos munkatársa zárta, aki az ELKH Cloudon lehetséges mesterségesintelligencia-megoldások alapvetéseit ismertette.

A szakmai napot kerekasztal-beszélgetés zárta: a moderátor Kadlecsik József, WDC osztályvezetője volt, a kérdésekre pedig Kacsuk Péter, Rigó Ernő, Mező György és Pintér Ádám válaszolt. A kerekasztal főleg az ELKH Cloud méretét, helyét, jövőjét taglalta; illetve azokat a tényezőket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kutatók tömegesen kezdjék el használni a felhő- és mesterségesintelligencia-megoldásokat Magyarországon. A hallgatóság kérdéseire a Zoom chatszobájában az előadások alatt is folyamatosan válaszoltak a szervezők.

Kacsuk Péter kiemelte, hogy ha valaki elsőre nem tudná, hol kezdjen bele az ELKH Cloud használatába, akkor sincs gond, mert rendszeresen lesznek majd bevezető oktatások, ráadásul a cloud a bővítésnek köszönhetően már nemcsak a kutatóintézet-hálózat kutatóinak áll rendelkezésre, hanem nyitva áll az egyetemi kutatók, kutatócsoportok előtt is. Az első bevezető tanfolyamot október 22-én már – nagy érdeklődés mellett – megtartották, a tanfolyam összefoglalója elolvasható itt.