Sikeres Cloud Security Dayt tartottunk, blokklánccal fűszerezve

Az Internet Szolgáltatók Tanácsával (ISZT), az Óbudai Egyetem MI-Blokklánc-Biztonság Tudásközpontjával és az INTEGRITY Kft.-vel közösen a SZTAKI által üzemeltetett HunCERT 2021. október 14-én az Európai Kiberhónap eseményéhez kapcsolódóan Cloud Security Day címen rendezvényt tartott. Az egésznapos eseményt online (Zoom) platformon rendeztük, de délután lehetőséget biztosítottunk személyes jelenlétre az Óbudai Egyetemen.

A köszöntő után Rigó Ernő, a SZTAKI Hálózatbiztonság és Internet Technológiák Osztály és a HunCERT vezetője a nyitóelőadásban a kutatói felhők biztonsági kérdéseiről beszélt, külön kitérve az ELKH Cloudban bevezetett biztonsági megvalósításokról.

A bevezető előadás után az INTEGRITY Kft. két munkatársa tartott előadást a több faktoros azonosításról, külön kitérve a Time-based One Time Password (TOTP) kérdéskörére. Ezután a Magyar Nemzeti Bank előadását hallgathatták meg az érdeklődők, ami a felhős szolgáltatásokra vonatkozó ajánlásokat mutatta be. Ezután a Cisco Magyarország előadása következett, ami támaszkodott az INTEGRITY Kft. előadásaira és olyan ingyenesen használható felhős megoldásokat ismertetett, amiket bárki szabadon használhat az otthoni hálózatának biztonságosabbá tételére. A délelőtt zárásaként a Microsec Kft. két előadása következett, amelyekből megtudhattuk, hogy milyen aktuális problémák vannak az egyre jobban terjedő videotechnológiás azonosítás környékén. Az előadás második részében a hallgatóság az elektronikus aláírás felhőben történő megvalósításáról kapott egy rövid ismertetést.

A Cloud biztonsági nap délutánja - online közvetítés mellett - személyes részvétellel zajlott. A programnak az Óbudai Egyetem biztosított helyszínt. A délutáni programot a Passed Informatikai Kft. előadása nyitotta, ahol az előadó a felhőrendszerek tesztelésének kihívásaival kapcsolatos problémakört járta körül. Az előadást az Internet Szolgáltatók Tanácsának elnökségi tagja által megtartott előadás követte, ahol a BIX (Budapest Internet Exchange) szerepéről és fejlesztéséről kaphattunk egy átfogó ismertetőt. Ezt követően, a Scirge előadása következett, amiből képet kaphattunk a Shadow IT alkalmazások veszélyeiről, valamint az ezek ellen való, felhő alapú védelmi rendszerek lehetőségei kerültek ismertetésre.

A kávészünetet követően a Fortix Consulting Kft. cégvezetője összefoglaló előadást tartott a felhő rendszerek előnyeiről és kockázatairól. Ezután a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, Informatikai és Finanszírozási osztályvezetője, és egyben az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájának PhD hallgatója következett, akitől az Egészségügyi IT adatbiztonság és a cloud vonatkozásait mutatta be a SARS-CoV-2 pandémia előtt, alatt és után.

A következő előadás a délutáni esemény házigazdáinak, az Óbudai Egyetem MI-Blokklánc-Biztonság Tudásközpontjának egyik alapító tagjának és az Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola PhD hallgatójának, Tureczki Bencének, valamint az esemény fő szervezőjének, Dr. Szenes Katalin címzetes egyetemi docensnek közös előadása volt, ami egy általuk fejlesztett felhőben kapirgáló AI asszisztens bemutatásáról szólt. Ezt követően egy blokklánc-szakértő a Blockchain protokollok biztonsági garanciáira hívta fel a figyelmet. A záró előadás a Budapesti Műszaki Egyetem részéről a DDoS támadások és védelmi megoldások legújabb trendjeit tárta fel a hallgatóság előtt.

A rendezvényt a már megszokottnak tekinthető online kvízjátékkal zártuk, ahol a Cisco Magyarország, az Internet Szolgáltatók Tanácsa és a SZTAKI által felajánlott nyereményekért tehették próbára az egész napos rendezvényen elsajátított tudásukat a résztvevők.

A rendezvény előadás anyagai felkerültek a https://www.cert.hu/cloud-security-day oldalra.