Sajtóközlemény: UAV-UUV drón hibrid prototípus fejlesztésébe kezdtünk a GINOP-2.2.1-15-2016-00028 azonosító számú kutatás-fejlesztési projektben

A "Kizárólag magas iontartalmú folyadékban oldódni képes, 3D nyomtatásra alkalmas, DNS kódrendszerrel ellátott polimer és az erre alapozott üzletileg hasznosítható UAV-UUV drón hibrid prototípus fejlesztése" című K+F projekt megvalósítására az öt tagú konzorcium (BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft, Szegedi Tudományegyetem, G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft, MTA SZTAKI, MTA Szegedi Biológiai Központ) összességében 494,4 millió Forint támogatást nyert el 2016. decemberében. A projekt megvalósítása 2017 év elején indul Szegeden és várhatóan 2019. decemberében zárul majd.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt végrehajtása során konzorciumunk arra vállalkozott, hogy egy-egy konkrét termékkel megjelenjen a világpiacon és bizonyítsa, hogy a magyar fejlesztői képességekkel készített eszközök megállják helyüket, sőt élvonalbelinek számítanak a világpiacon.

A Szegedi Tudományegyetem által kifejlesztésre kerülő és önmagában biztonságos csomagolásra használható, az általuk meghatározott, édes víztől eltérő környezetben lebomló polimer létrehozásával olyan eszközöket leszünk képesek létrehozni és előnyösen akár 3D nyomtatásban is alkalmazni, amelyek kizárólag sós vízben bomlanak le.

A G.A.N. Kft. által megtervezésre és létrehozásra kerülő robotrepülő-hibrid vázszerkezete Biomimicry technológiával, 3D nyomtatási eljárással készül majd, melynek az alapanyagául szolgáló polimer az MTA Szegedi Biológiai Központ által kifejlesztett elemi DNS kóddal kerül megjelölésre. Az így elkészült termék származása egyszerűen azonosíthatóvá, a kereskedelemben való mozgása pedig követhetővé válik.

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete az elméleti robotpilóta architektúra és az ahhoz tartozó segédrendszerek, továbbá szenzorfúziós és navigációs rendszerek kidolgozását végzi, majd a modellt teszteli és átadja a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. számára, aki gyakorlati alkalmazásban használja fel azt, a megfelelő vezérlőrendszerek létrehozásához. A BHE Bonn Hungary Kft. továbbá megalkotja a kritikus fontosságú kommunikációs részegységeket és integrálja a tervezett UUV drón eszközt a G.A.N. Kft. által tervezett hibrid vázszerkezettel.

A létrehozott prototípus előnyösen alkalmas lesz nagyobb távolságok repülve történő megtételére, ezáltal hordozói feladatainak ellátására, irányított vízre szállásra, majd a hordozott megfigyelő eszköz feladatainak elősegítésére, környezetének monitorozására és a dokumentált eredmények rögzítésére.

Projektpartnerek

BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft, Szegedi Tudományegyetem, G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft, MTA Szegedi Biológiai Központ