Redundáns kialakítású kísérleti repülőgép alkalmazása új biztonságkritikus elektronika tesztelésére

A SZTAKI Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium keretében üzemeltetett Sindy kísérleti repülőgépén biztonságkritikus elektronikát teszteltek a kutatók az Aero Média Kft. közreműködésével, 2022. Március 28-án.

A kutatók a Flipased EU H2020 projektben a SZTAKI által fejlesztett, úgynevezett RxMux2 elektronikát tesztelték, mely a repülőgép kézi vagy robotpilóta vezérlő parancsait továbbítja a gép végrehajtó felületei felé. Így meghibásodása katasztrofális eredménnyel járhat. A Sindy repülőgép redundáns kialakítása (bal és jobb oldala külön vezérelhető) lehetővé tette a biztonságos körülmények közti tesztelést.

...

A kutatók először a már sok órát repült (a Flipased project T-Flex repülőgépén is) RxMux 1 elektronikákkal a Sindy repülőgép vezethetőségét tesztelték a bal oldali beavatkozók (oldalkormány, csűrőkormány, magassági kormány, gázkar) fokozatos lekapcsolásával (a megadott sorrendben egyre többet vezérelve 0 pozícióba). A gép minden beavatkozót kikapcsolva is vezethető maradt csak a jobb oldali kormányfelületek és motor használatával.

Ezt követte a bal oldalt vezérlő RxMux1 egység kicserélése az új RxMux2-re, mely megelőzően több üzemórán keresztül megbízhatóan működött laboratóriumi körülmények között még hardware-in-the-loop szimulációban is. A több, mint 10 perces repülés során a pilóta manőverek széles skáláját hajtotta végre mindenféle probléma nélkül. Így megnyílt a lehetőség a T-Flex repülőgépbe való beépítésre.

---