Rajzoló robot, önvezető autó és egy autonóm repülőgép – kiállítás a mesterséges intelligencia jövőjéről

Június 15-én szakmai napot tartott, június 16-án (szerdán) pedig nyilvános kiállítást rendezett a Mesterséges Intelligencia Koalíció. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épületében megrendezett kiállításon a SZTAKI és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) más tagjainak fejlesztései is megtekinthetők voltak.

Június 15-én Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is ellátogatott az MI Koalíció Szakmai napjára. A miniszter és a Koalíció partnerei azokat a fejlesztéseket és demonstrációkat láthatták, amiket a második kiállítási napon bárki megtekinthetett. A MILAB tagjai mellett kiállított többek közt a Belügyminisztérium, a BME, a Bosch, a Continental, az Ericsson, az IBM, a T-Systems, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpont, valamint néhány – a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásával foglalkozó – vállalkozás is, az MI Koalíció partnerei közül.

kep

A SZTAKI által bemutatott demonstrációk között látható, sőt kipróbálható volt a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumban fejlesztett rajzoló robot (fent), amit a 2020-as, a járványhelyzet miatt virtuálisan megtartott Kutatók éjszakáján is bemutatott az Intézet. A robot úgy rajzol portrét az ember arcáról, hogy az illetőről fénykép készül, amit egy algoritmus vektorizál, azaz „lefordítja” a képet a robot által értelmezhető vonalakra. A robotkar ezen vonalak mentén rajzolja meg az illető arcképét egy, a megfogójával felvett filctollal.

Szintén megtekinthető volt a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriuma és a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpont közös fejlesztésű önvezető autója. A Nissan Leaf alapokra épült autonóm jármű többféle szenzorral is fel van szerelve, ezek mentén tájékozódhat, akár a forgalomban is. Akik aktívan mozgó, önjáró járműveket szerettek volna látni, azok sem csalódtak: az agilisan manőverező autonóm drónok és a virtuális forgalomban közlekedő modellautó szintén ki volt állítva, ez utóbbi egy körforgalom akadályait veszi úgy, mintha csak a valóságban kéne manővereznie.

kep

Szintén a SZTAKI egyik fontos fejlesztése az a kontaktmentes csecsemődiagnosztikai eszköz, amivel az inkubátorban fekvő kisbabák életjeleit monitorozhatják a kórházakban úgy, hogy nem kell elektródákat ragasztani az érzékeny bőrfelületükre. A Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium a Semmelweis Egyetemmel és a Medicorral közösen fejlesztette ki ezt az eljárást, amit akár otthoni ellátásra is lehet használni – és ez az eszköz is kint volt a kiállításon.

A kiállítás része volt továbbá a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumában fejlesztett, redundáns kialakítású pilóta nélküli repülőgép is. Ez a repülőgép egyrészt egy EU kutatásban használt repülőgép fedélzeti rendszerének teszt platformja, másrészt nagy terhelhetősége révén kiválóan alkalmas kamerák hordozására és így AI módszerek fedélzeti kipróbálására például látni és elkerülni feladatokban. Az EU projektben cél az üzemanyag fogyasztás csökkentése, vagy a teherhordó képessége növelése a jövő repülőgépein különösen karcsú, rugalmas szárnyak alkalmazásával. A szűk térnek köszönhetően a robotpilóta útvonalpont követési képességeit demonstrálták hardware-in-the-loop szimulációban, amikor a fedélzeti hardver a repülőgép szimulált modelljét vezeti valós időben.

A SZTAKI által művelt kutatási területek összhangban vannak a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) fejlesztési céljaival. Erre alapozva – együttműködésük megerősítéseként – a kiállítás alatt Klaszter belépési nyilatkozatot írt alá Monostori László professzor, a SZTAKI igazgatója és Dr. Steiner Arnold, a MediKlaszter elnöke, a MEDICOR Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az eseményről készült további fotók megtekinthetők ide kattintva.