Nobel-díjasok, repülőgép turbinák és új magyar tagok: sikeresen lezajlott az IMEKO 2018 éves világkonferenciája

Számos kontinensről érkező, több mint 500 részvevővel sikeresen zárult az International Measurement Confederation (IMEKO) immáron XXII. világkonferenciája Angliában, Belfastban, ahol Magyarországot intézetünk munkatársa, Dr. Viharos Zsolt János, az MTA SZTAKI  Mérnöki és Üzleti Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa képviselte, Zarándy Ákos kollégánkat, a  Számítógépes Optikai Érzékelés és Feldolgozás Kutatólaboratórium vezetőjét pedig az IMEKO tagjává választották.

2018. szeptember elején rendezték az International Measurement Conferderation (IMEKO) mérésügyi tudományos szervezet világkonferenciáját Belfastban. A világkonferencia előtti hétvégén pedig szokásosan az IMEKO vezető testületei üléseztek és hozták meg a tudományos világszervezetet érintő döntéseket és fektették le az operatív továbblépési terveket. A konferencián több mint ötszázan vettek részt, több száz tudományos előadás hangzott el az IMEKO 24 tematikus műszaki bizottságának több mint ötven szekciójában.

Izgalmas témák, meghívott előadók

Minden napot egy-egy kiemelt, meghívott előadó indított; az első két napon egy-egy Nobel-díjas, Professor William D. Phillips és Prof. Dr. Klaus von Klitzing tartottak különösen izgalmas eladásokat. Az idő minél pontosabb mérésének egyik kulcskérdése a minél alacsonyabb hőmérséklet előállítása, ahogy a Nobel-díjas, Prof. Phillips (Egyesült Államok) bemutatta. Laboratóriumában a világegyetem leghidegebb pontjánál (amely ~3 Kelvin) is kisebb hőmérsékletet (nano-, sőt, piko-Kelvines tartomány) előállítva olyan atomórát tudtak alkotni, amelynek a mérési bizonytalansága kisebb, mint 1 másodperc, mégpedig az egész univerzum teljes élettartama alatt.

A másik Nobel-díjas előadó, Prof. Klitzing (Németország) bemutatta, hogyan jött rá egy franciaországi kutatólaboratóriumban egy mérési pontatlanságnak látszó - bár, mint utólag kiderült, helyes - görbét vizsgálva a kvantum Hall jelenségre. Ezen eredménynek köszönhetően meg fog szűnni a méréstechnika utolsó – Párizsban, Versailles-ben őrzött – etalonja, a kilogramm.

Ehhez kapcsolódott a harmadik meghívott előadó témája, aki ismertette, hogy radikális változáson fog keresztülmenni a Nemzetközi Mértékegységrendszer (röviden SI), miszerint 2019. május 20-án, a Metrológia Világnapján a jelenlegi  hét alapvető etalont (pl. kilogramm, méter, mol, stb.) felváltja hét fizikai-természetbeli állandó (fénysebesség, Planck állandó, Boltzmann állandó, stb.). Ennek következtében megszűnik a fizikai etalonokon alakuló méréstechnika és létrejön egy lényegesen pontosabb és decentralizált, világszintű mérésügyi-hitelesítési rendszer. Ez óriási változást jelent a világban, nem csak a műszaki, de minden más gyakorlati területen is, feltéve, hogyha 2018. November 16-án ezt a szavazatra jogosult országok, többek között Magyarország szakértő-képviselői megszavazzák. A további meghívott előadók bemutatták, hogy ezen felfedezések és eredmények milyen hatalmas, előre nem is sejthető változást jelentenek pl. földhöz hasonló bolygók megtalálásában, a fekete anyag kutatásában vagy éppen a 16 másodpercenként valahol a földön felszálló Rolls-Royce repülőgép turbinák felügyeletében.

A világkonferencia hazai vonatkozásai

A világkonferenciának tradicionálisan voltak magyar vonatkozásai is. Büszkék lehetünk, hogy hazánkból négy kutatót (Zarándy Ákos, MTA SZTAKITC2: Fotonika; Scherer Balázs, BMETC10: Tesztelés, diagnosztika és Felülvizsgálat; Pálfi Vilmos, BMETC4: Elektromos mennyiségek mérése; Kiss Bálint, BMETC17: Robotikai mérések) választottak az IMEKO tagjává és munkatársunkat Dr. Viharos Zsolt Jánost (aki az IMEKO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke is egyben) a TC10 on Testing, Diagnostics and Inspection (Tesztelés, diagnosztika és Felülvizsgálat) műszaki bizottság elnökévé választották, miután ezt megelőzően, 2012 óta ő volt e bizottság tudományos titkára.

Különösen érdemes kiemelni az IMEKO magyarországi relevanciáját, hiszen ezt a tudományos világszervezetet 1958-ban, Magyarországon alapították. A világszervezet központja azóta is Budapesten van, a vezetőség rendszeresen hazánkban találkozik, így számos közös kutatásnak, innovációs együttműködésnek adtunk otthont, melyért a jövőben is büszkén dolgozunk.