Neumann 120 – A SZTAKI hardvertörténeti kiállítása köré szervez közös konferenciát az NJSZT és a SZTAKI

2023. április 20-án, 9:30-kor kezdődik „A SZTAKI hardverfejlesztései – Számítástechnika a vasfüggöny mögött és azon túl” című konferencia és tárlatvezetés a SZTAKI Kende utca 13-17. szám alatti épületének alagsori Nagytanácstermében. A program során a résztvevők előadásokat hallgathatnak a magyarországi számítástechnika korai éveiről, illetve a SZTAKI hardverfejlesztésének különböző időszakairól. A rendezvény a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) közös szervezése, az előadók is e két szervezet kötelekéből érkeznek.

FRISSÍTÉS: a nyilvános regisztráció lezárult, köszönjük az érdeklődést. Találkozunk 20-án!

Az NJSZT és a SZTAKI közös konferenciája két irányból közelíti meg az idén 120 éve született Neumann János örökségét: a róla elnevezett Neumann-elvű számítástechnika előretöréséről, ami lehetővé tette a SZTAKI-hoz hasonló kutatóintézetek megalapítását; valamint a számítógéptudomány magyarországi fejlődéséről, ami Neumann János közvetlen behatásai nélkül is virágzásnak indult, már az 1950-es években.

A rendezvény programja két részre oszlik majd. Érkezés 9:00 és 9:30 között, majd 9:30 és 11:30 között a SZTAKI Nagytanácstermében hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. A konferenciát Dr. Benedek Csaba, a SZTAKI igazgatóhelyettese, az NJSZT elnökségi tagja nyitja meg. Az előadások hozzávetőleg 20 percesek lesznek.

Alább az előadások listája:

  • Neumann János – Neumann-elvek - MTA KKCS – MTA számítóközpont – Dr. Dömölki Bálint, NJSZT
  • Fejlesztések a SZTAKI-ban és elődintézményeiben, az 60-as és 80-as évek között – Kun László, SZTAKI
  • Mikroszámítógépek a 80-as években, Magyarországon és külföldön – Képes Gábor, NJSZT
  • Hardverből szoftverbe - váltás a Vasfüggöny után – Dr. Haidegger Géza, SZTAKI

Az előadásokat követően, 11:45-re a résztvevők a SZTAKI Lágymányos utca 11. szám alatti épületébe vonulnak, amelynek aulájában megtekintik a SZTAKI „A múltból a jövőbe” című hardvertörténeti kiállítását, benne olyan, az intézet múltjából származó, és akár még működő eszközökkel, mint két GD 80-as vektoros kijelző vagy a Primo személyi számítógép. A kiállításon Manno Sándor fejlesztőmérnök tart tárlatvezetést, aki maga is több kiállított készülék fejlesztésében tevékenyen részt vett. A program időtartama 45 perc.

A tárlatvezetést követően a program a SZTAKI 2022. nyarán átadott Innovációs és Demonstrációs Terében (IDT) zárul. Itt a látogatók megtekinthetik az intézet és laboratóriumai legújabb tudományos demonstrációit, melyek többek között a mesterséges intelligencia, az autonóm rendszerek és a fejlett robotika területén mozognak. A program időtartama 30 perc. A teljes konferencia 13:00-kor ér véget.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött – a regisztrációs felület IDE KATTINTVA érhető el.

Alapadatok:

  • Cím: 1111 Budapest, Kende utca 13-17. (SZTAKI)
  • Dátum: 2023.04.20., 9:30 – 13:00

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!