Nagy sikerrel zárult az Ipar Napjai 2018 kiállítás

2018. május 16-18. között teltházzal és nagy sikerrel jelentkezett az átfogó ipari seregszemle, az Ipar Napjai kiállítás a HUNGEXPO-n, hogy egy helyen, egy időben mutassa meg magát az ipar szinte összes ágazata, annak érdekében, hogy a kiállítók és a látogatók első kézből kapjanak információt a szakma trendjeiről, valamint hogy a résztvevők kihasználhassák az iparágak közötti szinergiát.

A Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium két bemutatóval is képviselte Intézetünket. Elsőként az ember-robot kollaboráció lehetőségeibe vezette be látogatóit: gesztusokkal, illetve az ember kézmozgásának követésével miként lehet megvalósítani az ember-robot kollaboráció új változatát.

A kobotok biztonságán azért még ma is lehet csiszolni mondja Beregi Richárd, az MTA-SZTAKI kutatója. Ahhoz, hogy egy esetleges balesetnek még a lehetősége is ki legyen zárva, három feltételnek kell teljesülnie egy automatizált munkakörnyezetben. Az akadályt észlelő robotnak 20 millisecundum alatt illik teljesen leállnia. Emellett pedig a munkaasztalnak, valamint a munkadarabot tartó karnak is mobilisnak kell lennie. Mindezek miatt a kobot-munkaerő annyira drága, hogy egyelőre nem nagyon éri meg együttműködő robotokba beruházni.

Az interaktív gyárelrendezés szimulációnk iránt ismét nagy volt az érdeklődés. Új érdeklődők és régi ipari partnereink is szívesen próbálták ki a tervező táblánk nyújtotta lehetőségeket. Feladatunk helyett kapott az egyetemi diákok versenyében is, akik így valós élményben részesülhettek az ipari digitalizáció hasznosságáról.

A Megosztott Virtuális Valóság Csoport  bemutatta, hogy a virtuális valóság technológiák miképp alakítják át a jövőben az ember és gép, illetve az ember és ember munkáját, valamint milyen új interaktív és immerzív munkahelyek létrehozására lesz lehetőség.